Restricţii de Revelion în Franţa. Sunt interzise petrecerile în stradă şi focurile de artificii. „Al cincilea val e deja aici”

Franţa ia măsuri drastice din cauza tulpinii Omicron. Anulează Revelionul în stradă, iar concertele şi focurile de artificii, o tradiţie în noaptea dintre ani, nu vor mai avea loc.

18 dec. 2021, 10:22
Restricţii de Revelion în Franţa. Sunt interzise petrecerile în stradă şi focurile de artificii. „Al cincilea val e deja aici”
foto: Twitter

Restricţii de Revelion în Franţa. Autorităţile au interzis petrecerile în stradă şi focurile de artificii în condiţiile, după ce vineri au fost raportate 58.128 de noi cazuri de COVID-19 şi 162 de decese.

Premierul francez Jean Castex a anunţat că petrecerile publice mari și focurile de artificii vor fi interzise de Revelion. Mai mult, şeful Executivului de la Paris, le recomandă oamenilor să se testeze înainte de participa la petrecerile de sfârşit de an, chiar dacă sunt vaccinaţi, conform BBC.

„Al cincilea val, Delta, e deja aici, în Franța și în restul Europei. Continuă să ne lovească cu 50.000 de cazuri nou pe zi, chiar dacă vârful valului cinci este aproape. În plus, avem noua variantă Omicron. Se răspândește cu o viteză fulgerătoare în Europa, cu dublarea cazurilor la două-trei zile”, a declarat Jean Castex, premierul Franței.

Citeşte şi: Încep restricţiile şi pentru vaccinaţi. Franţa interzice călătoriile spre şi dinspre Marea Britanie

Restricţii de Revelion în Franţa. Permisul sanitar ar putea fi acordat doar celor care se vaccinează

Mai mult, Franţa vrea să transforme permisul sanitar într-unul de vaccinare. Astfel, documentul ar putea eliberat doar celor cărora le este administrat serul anti-COVID.

Guvernul de la Paris a anunţat vineri o înăsprire a condiţiilor de acces la certificatul sanitar pentru a face faţă variantei Omicron,”care va deveni dominantă la începutul anului 2022″, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut la finalul unui consiliu de apărare sanitară care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în faţa celui de-al cincilea val de COVID-19 şi a variantei extrem de contagioase Omicron.

Varianta Omicron are o viteză de răspândire „fulgerătoare în jurul nostru în Europa” şi ar putea deveni „dominantă de la începutul anului 2022” în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex.

În consecinţa, certificatul sanitar se va transforma la începutul anului într-un certificat de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.

„De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat”, a menţionat premierul francez.

Certificatul sanitar este solicitat în special în restaurante, centre comerciale, locuri de divertisment, muzee etc.

Această măsură va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în parlament, text în care va fi menţionată şi intenţia de „înăsprire a condiţiilor de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false”, a subliniat Jean Castex.

Nu este admisibil ca refuzul a câtorva milioane de francezi de a fi vaccinaţi să pună în pericol viaţa unei ţări întregi şi să afecteze viaţa de zi cu zi a unei mari majorităţi de francezi care au respectat regulile de la începutul acestei crize”, a ţinut să sublinieze premierul Castex.

„Ne asumăm să punem presiune pe cei nevaccinaţi deoarece serviciile de îngrijire de urgenţă şi de resuscitare din spitalele noastre sunt în mare parte pline de persoane nevaccinate”, a spus Jean Castex.

Termenul limită pentru accesarea dozei de rapel a vaccinului va fi, de asemenea, redus la cinci la patru luni.

Peste 121.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Franţa de la începutul pandemiei, dintr-o populaţie de 67 de milioane. Aproape 90% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani este vaccinată, una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Rusia cere NATO să nu mai amplaseze echipament militar şi soldaţi, în România. Moscova vrea să înceapă încă de sâmbătă negocierile privind „garanţiile de securitate”