Restricţii importante rămase de la 1 iunie 2020. Măsurile mai puţin ştiute care îi frustrează pe români. LISTA INTERDICŢIILOR

A doua etapă a relaxării măsurilor impuse de autorităţi are loc la 1 iunie, moment în care deplasarea în afara localităţilor redevine liberă. Nu se mai completează o declaraţie pe propria răspundere pentru părăsirea localităţii şi nu se mai declară motivul delasării. De asemenea, se reiau o serie de activităţi economice, sportive, culturale şi de agrement. Există însă numeroase restricţii care au fost menţinute.

01 iun. 2020, 08:39

A doua etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus are loc la 1 iunie. De duminică noapte, deplasarea în afara localităţii se face fără completarea prealabilă a unei declaraţii pe propria răspundere şi fără a mai specifica motivul. La 1 iunie, se deschid terasele şi plajele, se reiau competiţiile sportive în aer liber, fără spectatori, dar şi programele de pregătire fizică a sportivilor. În plus, este permisă desfăşurarea spectacolelor şi a concertelor, în aer liber, dar şi a evenimentelor de tipul drive-in. Ministerele de resort au stabilit reguli pentru derularea fiecărei activităţi, astfel încât să se limiteze contactul între persoane şi să se păstreze distanţa. De exemplu, intrarea la terase se va face cu rezervare, pe baza unui ”triaj observaţional”, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. La plajă se va descuraja aglomeraţia şi se vor stabili trasee diferite pentru intrarea şi ieşirea de pe plajă. Vizita la muzeu trebuie limitată la 2 ore şi se face cu purtarea măştii de protecţie. Sunt interzise lansările de carte, iar evenimentele în aer liber se limitează la 500 de persoane. Sportivii vor fi supuşi triajului epidemiologic şi fiecare va avea propria sticlă de apă şi propriul echipament de protecţie.

Deetalii despre subiect, aici 

Măsuri de restricţie menţinute după 1 iunie 2020, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020

Celelalte măsuri de restricţie, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020, care nu au făcut obiectul relaxării, se menţin şi după data de 1 iunie 2020.

Astfel, se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Se menţine măsura carantinării/izolării la locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate. Mai multe categorii de persoane sunt exceptate de la carantinare/izolare: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, piloţii de aeronave şi personalul navigant etc (art. 2 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Declaraţia pe propria răspundere nu mai este necesară la părăsirea localităţii. Pentru ce poţi fi AMENDAT după 1 iunie

Se menţine interdicţia privind evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială (art. 6 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

De asemenea, se menţine suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România (art. 37 din Legea nr. 55/2020 şi art. 4, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Suspendarea activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici (mall-uri) rămâne o măsură de restricţie şi după 1 iunie (art. 7, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Se menţine obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Rămâne suspendată activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri (art. 9, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020).

Cu excepţia pregătirii pentru examenele elevilor din clasele terminale, rămâne în vigoare şi măsura suspendării temporare a cursurilor/activităţilor din unităţile de nivel antepreşcolar şi din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar/universitar (art. 10, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020).

Marcel Vela, decizia care îi va frustra pe români!!!