Reţea sârbească de trafic de migranţi, anihilată de DIICOT după un flagrant spectaculos

Una dintre cele mai puternice rețele sârbești de trafic de migranți care acționa și pe teritoriul României a fost anihilată în urma unei ample operațiuni a DIICOT Timișoara împreună cu Poliția de Frontieră și "Crima Organizată".

14 sept. 2016, 07:31
Reţea sârbească de trafic de migranţi, anihilată de DIICOT după un flagrant spectaculos

Flagrantul a fost realizat la câteva sute de metri de vama de la Cenad, în apropierea graniței cu Ungaria, după ce ofițerii de la Direcția de Operațiuni Speciale au monitorizat în ultimele 48 de ore toate mișcările suspecților, care au străbătut România de la un capăt la altul. Informațiile adunate de anchetatori arătau faptul că o grupare din Serbia racola migranți ajunși în statul vecin, îi aducea cu mașinile până la granița cu România, îi trecea cu ajutorul călăuzelor peste câmp. Traficanții treceau prin vamă cu mașinile și îi recuperau, transportându-i până în apropierea graniței cu Ungaria unde procedau la fel. Unul dintre grupurile de migranți transportate de rețea a fost interceptat, în 25 august, de polițiștii de frontieră în zona localității timișene Lunga, atunci fiind prinși 28 de transfugi, scrie pressalert.ro.

Sârbul care i-a ajutat să intre în România a fost prins și arestat, după ce a încercat să fugă de polițiștii de frontieră care au tras în aer ca să-l oprească. Migranții au fost mutați la centrul de la București după ce au solicitat azil. 24 dintre transfugi au fost recuperați de ceilalți membrii ai grupării care au venit în România cu um microbuz înmatriculat în Elveția și cu un autoturism cu numere de inmatriculare sârbești. 24 de sirieni, printre aceștia aflându-se și șase copii cu vârste între un an și șapte ani, au fost urcați în microbuzul care nu avea niciun geam. Înghesuiți ca sardelele pe podeaua mașinii, migranții au fost transportați din București până-n apropiere de Timișoara fără ca vehiculul să oprească vreo secundă. Traficanții sârbi erau extrem de precauți și verificau rutele pe care urmau să transporte transfugii.

Citeşte şi Doi migranţi au murit înecaţi şi patru sunt daţi dispăruţi în Dunăre

Cei 24 au fost duși pe câmp de lângă localitatea timișeană Tomnatic și au stat în ploaie până seara când sârbii i-au urcat din nou în microbuz și i-au dus până-n apropierea vămii Cenad. Aproape de miezul nopții au fost coborâți pentru a trece în Ungaria peste câmp, pe lângă vamă. În acel moment au intervenit polițiștii de frontieră împreună cu cei de la „Crimă Organizată” și jandarmii. Unul dintre sârbi a fugit în stufărișul din apropiere în încercarea de a-și pierde urma. Imediat, anchetatorii au înconjurat canalul din apropiere, fiind adus inclusiv un câine pentru scotociri. În paralel, alți doi sârbi au fost capturați în vama Cenad când încercau să părăsească țara pentru a-i aștepta pe migranți în Ungaria. Cei 24 de migranți sunt din Siria și vor să ajungă în Germania.

„Acolo este familia mea. Nu înțeleg care e problema? De ce nu ne lasă să plecăm? Asta nu înțeleg. În Siria, probleme mari”, a explicat într-o engleză stâlcită unul dintre migranți. Transfugii și călăuzele lor au fost duse pentru audieri la Timișoara. Gruparea a traficat peste 100 de migranți.

Mai mult, migranții au declarat că au plătit 5.500 de euro unei rețele de trafic de persoane pentru a fi duși din Turcia până în Germania, iar banii se plăteau în tranșe, în funcție de cum înaintau pe traseu. Următorul punct unde urmau traficanții să primească bani era Ungaria.

Citeşte şi Autorităţile de la Bruxelles obligă Grecia să creeze 1.500 de locuri suplimentare pentru copiii migranţilor neînsoţiţi