Reţinere într-un caz de trafic de influenţă pentru a-l determina pe un preşedinte de bancă să încheie contracte

Procurorii DNA au dispus reținerea lui Bogdan-Viorel Mitu, pentru trafic de influență, după ce a cerut bani de la reprezentanții unor firme IT pentru a-l determina pe președintele unei unități bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea unor contracte.

22 feb. 2017, 09:24
Reţinere într-un caz de trafic de influenţă pentru a-l determina pe un preşedinte de bancă să încheie contracte

Bogdan-Viorel Mitu va fi prezentat miercuri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bogdan Mitu a pretins în 2011 și a primit, în 2012, peste 960.000 lei de la reprezentantul unei firme IT, pentru a-l determina pe președintele unei unități bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea unui număr de patru contracte, în valoare totală de aproximativ 700.000 euro.

Procurorii susțin că, într-un context asemănător, el a pretins (decembrie 2010) și a primit (februarie 2011 și februarie 2012) suma totală de peste 532.000 lei de la reprezentantul unei alte firme cu același profil, pentru încheierea, cu aceeași bancă, a unui contract în valoare de peste 643.000 euro.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2017, a inculpatului

MITU BOGDAN-VIOREL cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În a doua jumătate a anului 2011, inculpatul Mitu Bogdan-Viorel a pretins și în perioada ianuarie – septembrie 2012 a primit suma totală de 960.859 lei de la reprezentantul unei firme IT, pentru a-l determina pe președintele unei unități bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea unui număr de 4 contracte cu societatea acestuia din urmă, în valoare totală de 696.406 euro.

Într-un context asemănător, în luna decembrie 2010, inculpatul a pretins și în februarie 2011 și februarie 2012 a primit suma totală de 532.306 lei de la reprezentantul unei alte firme cu același profil, pentru încheierea, cu aceeași bancă, a unui contract în valoare totală de 643.018 euro.

Inculpatului Mitu Bogdan-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 22 februarie 2017 Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția pentru Operațiuni Speciale. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.