Reuniune a Consiliului de Afaceri Externe al UE. Sunt discutate chestiuni stringente pentru blocul comunitar

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene se desfăşoară la 18 martie 2019 în clădirea Justus Lipsius din Bruxelles, prilej cu care sunt discutate chestiuni stringente pentru blocul comunitar, printre care nivelul actual al relaţiilor cu China, relaţiile cu Republica Moldova, situaţia din Yemen şi din Venezuela.
Iulian Tudor
18 mart. 2019, 06:47
Reuniune a Consiliului de Afaceri Externe al UE. Sunt discutate chestiuni stringente pentru blocul comunitar

Miniştrii de externe vor evalua chestiunile presante de pe scena internaţională, printre care şi situaţia din Venezuela. Vor schimba opinii în ce priveşte China şi stadiul relaţiilor blocului comunitar cu guvernul de la Beijing, acestea urmând să constituie baza discuţiilor pentru tema dedicată din cadrul Consiliului European din 21-22 martie 2019. Totodată, cu acest prilej vor fi discutate detaliile summit-ului Uniunea Europeană-China din 9 aprilie 2019 din Bruxelles. În decursul prânzului de lucru, miniştrii de externe vor avea discuţii cu Wang Yi, ministrul de externe chinez, potrivit https://www.consilium.europa.eu.

Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate perspectivele politice pentru angajamentul Uniunii Europene cu Republica Moldova şi foaia de parcurs de după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Consiliul Afaceri Externe va evalua situaţia din Yemen, miniştrii de externe urmând să se concentreze asupra modalităţilor de sprijin a implementării Acordului Stockholm obţinut între reprezentanţii părţilor din acest stat sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018.

La precedenta reuniune a Consiliului Afaceri Externe din 18 februarie 2019 miniştrii de resort au purtat o discuţie amplă pe marginea situaţiei din Ucraina, pe tema procesului de reformă şi a situaţiei umanitare şi de securitate, în special în estul Ucrainei şi în zona Mării Azov. Consiliul a reiterat cu acest prilej sprijinul deplin faţă de independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. A fost discutată situaţia din Siria, fiind reiterat sprijinul deplin şi neîntrerupt al Uniunii Europene pentru eforturile depuse de trimisul special al ONU, Geir Pedersen şi pentru procesul de pace din Siria desfăşurat la Geneva sub egida ONU. Alte teme dezbătute au fost situaţiile din Venezuela şi din Cornul Africii.

Consiliul Afaceri Externe este responsabil pentru acţiunea externă a Uniunii Europene, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea în materie de dezvoltare şi sprijinul umanitar. Este compus din miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene şi în funcţie de agenda discuţiilor, la reuniunile Consiliului mai participă şi miniştrii apărării, miniştrii dezvoltării şi miniştrii comerţului.

Reuniunile Consiliului sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă.

De obicei, Consiliul Afaceri Externe se reuneşte cel puţin o dată pe lună. Alături de Comisia Europeană şi cu sprijinul Înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, rolul principal al Consiliului este de a asigura unitatea, consistenţa şi eficienţa acţiunii externe a Uniunii Europene. Defineşte şi implementează politica de securitate şi externă a Uniunii Europene, în acord cu liniile directoare stabilite de Consiliul European. Atunci când este cazul, Consiliul poate lansa acţiuni ale UE de gestionare a crizelor, atât în plan civil cât şi militar. Poate adopta măsuri necesare pentru implementarea politicii de securitate şi externe a Uniunii Europene, inclusiv posibil sancţiuni.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică