REVENIREA lui Adrian Năstase. Fostul premier nu se poate întoarce deocamdată în PSD. Ce îl împiedică

Deşi unii social-democraţi vor ca Adrian Năstase să revină cât mai repede în rândurile PSD, fostul premier nu o poate face deocamdată. Atât Legea partidelor politice, cât şi Statutul PSD îl împiedică pe Năstase să devină din nou membru de partid, atâta timp cât acesta este lipsit de drepturile electorale, în urma condamnării la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul Calităţii".

19 mart. 2013, 15:47
REVENIREA lui Adrian Năstase. Fostul premier nu se poate întoarce deocamdată în PSD. Ce îl împiedică

Potrivit sentinţei primite în „Trofeul Calităţii” în iunie 2012, lui Adrian Năstase i s-a interzis pe o durată de doi ani de la executarea pedepsei cu închisoare o serie de drepturi, ca o pedeapsă complementară.

Adrian Năstase este considerat în continuare în executarea pedepsei până la data de 20 iunie 2014. De la terminarea pedepsei propriu-zise, din iunie 2014, încă doi ani nu are dreptul de a vota sau a face parte din organe ale statului care presupun exercitarea unei funcţii publice. În niciun caz nu se pot face derogări„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.

Astfel, până în 2016, Năstase nu are dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe perioada cât nu are drepturi electorale, Năstase nu poate fi nici membru de partid.

Legea 14/2003 a partidelor politice stipulează, la articolul 6, că „Pot fi membri ai partidelor politice cetăţenii care, potrivit Constituţiei, au drept de vot.

După sentinţa ICCJ, Năstase nu mai intră, deocamdată, în categoria celor cu drept de vot, deoarece alineatul 2 al articolului 36 din Constituţie prevede că „Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţieşi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale„.

Coroborate, Legea electorală şi Constituţia îl împiedică pe Năstase să-şi asume imediat o funcţie, fie ea şi de simplu membru în PSD.

În plus, Statutul PSD se conformează acestor cerinţe. Acesta prevede, la articolul 23, că nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat: persoanele lipsite de drepturi electorale şi persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică.

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, că întoarcerea lui Năstase în partidul pe care cândva l-a condus este o decizie personală, dar care trebuie luată cu respectarea legii.

Revenirea în PSD a domnului Năstase depinde în primul rând de voinţa dumnealui. În al doilea rând, după prevederile legii şi ale Statutului partidului, probabil peste doi ani va reveni”, a declarat Chelaru pentru ROMÂNIATV.NET.

Pe de altă parte, Chelaru a arătat că există oameni în partid care ar dori să-l vadă pe Năstase reîntors cât mai repede în partid. „Noi nu ne-am propus să modificăm Statutul la congresul din aprilie, însă există o simpatie specială pentru domnul Năstase şi cred că vor fi exprimate foarte multe opinii legate de dumnealui„, a spus Chelaru.

Întrebat dacă prevederile Legii partididelor nu creează un impediment de ordin legal în calea întoarcerii lui Năstase, Chelaru a spus: „Creează o problemă, dar eu cred că discuţia este inutilă până când dumnealui nu-şi exprimă o poziţie şi eu cred, la cum îl cunosc, că nu o va face prea curând. Este un om politic absolut rafinat şi nu cred că va lua o decizie peste noapte. Adrian Năstase ar fi ultimul om care să încalce legea”.

Citeşte şi Adrian Năstase, PRIMA DECLARAŢIE la IEŞIREA din Penitenciarul Jilava

Citeşte şi Antonescu, despre ELIBERAREA lui Năstase: Sper să aibă forţa de a reveni ca persoană publică

Prim-ministrul Victor Ponta a vorbit, luni, despre eliberarea lui Adrian Năstase. Ponta a spus că social-democraţii nu pot face derogări de la lege în cazul lui Năstase, dar pot lua decizii politice în ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

„Mă bucur foarte tare pentru domnia sa, pentru familia sa. O să mă văd cu dânsul şi vom vorbi, dar acum, în primele zile, în primele ore cred că vrea să stea cu familia. PSD este partidul domniei sale, ca şi al meu. Noi nu putem face derogări de la lege în partid. Ce putem adopta sunt decizii politice, iar decizia de a păstra vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional e politică. Nimeni nu ne poate obliga să facem alegeri pentru ea„, a spus Victor Ponta.

Citeşte şi Victor Ponta: PSD este partidul lui Adrian Năstase, ca şi al meu