Revenirea pe Terra a trei astronauţi de pe ISS, amânată pentru sâmbătă

Revenirea pe Terra a trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - doi ruşi şi un american -, prevăzută iniţial pentru vineri dimineaţă, a fost amânată pentru sâmbătă, a anunţat Agenţia spaţială rusă, citată de AFP.

15 mart. 2013, 10:15
Revenirea pe Terra a trei astronauţi de pe ISS, amânată pentru sâmbătă

„Ţinând cont de condiţiile meteorologice proaste din zona în care va ateriza capsula Soyuz, s-a decis amânarea aterizării pentru 16 martie”, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos pe site-ul ei, fără a preciza însă ora la care este prevăzut evenimentul.

Revenirea pe Terra a cosmonauţilor ruşi Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi a astronautului american Kevin Ford, în stepele din Kazahstan, era prevăzută iniţial pentru vineri, la ora 03.56 GMT. Decizia de amânare a aterizării a fost luată de Centrul de control pentru zboruri spaţiale (TSOUP) în noaptea de joi spre vineri, informează Mediafax.

„Mă adresez ţie în calitate de comandant al echipajului, starea meteo nu s-a ameliorat deloc. Vremea rămâne foarte proastă, am decis să nu ne asumăm riscuri”, a spus un responsabil de la TSOUP, citat de agenţia de presă Interfax, adresându-se lui Oleg Noviţki.

Citeşte şi Cum văd astronauţii Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională. Noi imagini

Decizia a fost cauzată de o puternică furtună de zăpadă şi de fenomenul de jivraj care a afectat elicopterele din serviciile de urgenţă, ce nu pot să decoleze pentru a-i prelua pe astronauţi după aterizare.

Aterizarea capsulei Soyuz a fost stabilită pentru moment la ora 03.06 GMT, sâmbătă, dar decizia definitivă va fi luată de TSOUP în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Citeşte şi Capsulele Soyuz vor fi înlocuite de noi sisteme. Ce mai prevede programul spaţial al Rusiei

Din 2009, şase astronauţi se află în permanenţă la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.