Revin restricțiile în România după creșterea cazurilor Covid? Alexandru Rafila: „Nu pot să exclud nimic, nu știm cum va evolua acest val”

Autoritățile vor putea lua în dezbatere reintroducerea restricțiilor cauzate de COVID-19 atunci când jumătate din paturile de la ATI alocate în acest sens vor fi ocupate, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.

23 mart. 2022, 15:46
Revin restricțiile în România după creșterea cazurilor Covid? Alexandru Rafila: „Nu pot să exclud nimic, nu știm cum va evolua acest val”

Alexandru Rafila a spus că va fi monitorizat atent ce se întâmplă în spitale. „Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme”, a declarat ministrul Sănătății.

„Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor, au fost făcute în corelație cu numărul de persoane internate în spital și mai ales cu numărul de persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru și probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă, dar nu aș vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății afirmă că „situația de acum este preocupantă, în sensul că s-a schimbat trendul dintr-un trend descendent într-unul crescător”.

„Monitorizăm situația. (…) La ATI aproape 1900 de paturi au fost alocate pentru pacienții infectați Covid și vă spuneam că propunerea sau știți bine că propunerea inițială a fost de ridicare a restricțiilor atunci când se scădea sub 50 %. Au fost ridicate până la urmă când s-a ajuns la o astfel de cifră. Acum avem mult mai puțin – în jur de 25 % dintre paturi sunt ocupate. Este o discuție (despre reintroducerea restricțiilor – n.r.) pe care cu siguranță o vom avea dacă ajungem la jumătate din gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă, posibilitatea discutării unor restricții în momentul în care jumătate din capacitate devine ocupată prin creștere”, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila recomandă în continuare vaccinarea ca măsură de prevenție.

„Legat de evoluţia pandemiei, aţi văzut că azi au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri noi, o treime dintre acestea în municipiul Bucureşti, urmată de Cluj şi de Timişoara. Se respectă, dacă vreţi, ceea ce s-a întâmplat în perioadele anterioare. Oraşele cele mai mari cu activitate intensă, cu interacţiuni multiple dau cele mai mari cifre.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri noi, această creştere care se întregistrează în ultimele zile o monitorizăm cu atenţie. Ministerul Sănătăţii a păstrat toate instrumentele care ţin de minister în ceea ce priveşte diagnoticul, tratarea acestor pacienţi. Există aceeaşi capacitate operaţională, centrele de evaluare operatorii. Încurajăm testarea ca măsură de control a acestei pandemii în ţara noastră. Este un trend general înregistrat în UE. Recomandăm cu foarte multă seriozitate păstrarea măsurilor de protecţie individuală legată de protecţia măştii, mai ales în mijloacele de transport, în spaţiile închise şi acolo unde este posibilă evitarea aglomeraţiei, împreună cu măsurile de igienă individuală.

Vaccinarea poate fi făcută în continuare la medicul de familie. Facem trecerea de la sistemul cu centre de vaccinare de către medicii de familie. Acest proces va mai dura un interval de timp. Există încă centre de vaccinare la nivelul unităţilor sanitare şi ulterior încercăm să includem această vaccinare în programul obişnuit de imunizare care există în ţara noastră”, a mai spus Rafila.

Ce spune Rafila despre reintroducerea restricțiilor

„Nu pot să exclud nimic pentru că nu este ăsta obiectul de activitate al Ministerului Sănătăţii. Noi suntem responsabili să informăm opinia publică. Dacă situaţia epidemiologică o va impune, vom aduce şi în dezbaterea colegilor din Guvern aceste lucruri. Ministerul Sănătăţii nu e în măsură să impună restricţii.. Nu avem de unde să ştim cum va evolua acest val 5.

Există persoane care fac referire la al şaselea val. Nu e vorba de al şaselea val. E vorba despre un rebound (o revenire), o evoluţie care se întâmplă în mai multe ţări din UE, după cum vedeţi că România nu a fost ocolită”, a mai spus Rafila.