Redevine armata obligatorie în România? Proiectul de lege pregătit de ministrul Apărării. Vasile Dîncu: „Vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți”

Ministrul Apărării a anunţat că va lansa în curând un proiect de lege prin care vrea să încurajeze "tinerii să facă stagiul militar în mod voluntar", mai ales că vor fi plătiţi pentru efortul lor.

02 mai 2022, 10:04
Redevine armata obligatorie în România? Proiectul de lege pregătit de ministrul Apărării. Vasile Dîncu: „Vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți”

Numeroasele zvonuri despre faptul că armata obligatorie ar putea reveni în România, în contextul războiului din Ucraina, au pus pe jar mii de români. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a venit cu clarificări, spunând că nu prevede reintroducerea obligativității stagiului militar în rândul tinerilor.

În schimb, aceştia vor avea posibilitatea să efectueze stagiul militar de câteva luni şi vor fi plătiţi pentru efortul lor. Potrivit proiectului de lege pregătit de Ministerul Apărării, militarii voluntari vor învăța să tragă cu arma, vor primi echipament și cazare. Totuși, spre deosebire de militarii profesioniști, voluntarii vor avea voie să meargă acasă.

„Eu nu cred că armata ar mai trebui să fie obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez cred că peste o lună pentru cei care vor să facă stagiul militar în mod voluntar.

Sunt sigur că vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți în această perioadă, li se vor asigura toate condițiile, echipament, cazare. Vor avea și libertatea de a merge acasă. Nu va fi o privațiune așa cum era înainte în armată”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, sâmbătă seara, la Digi24.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Pierderi grele pentru armata rusă în 24 de ore. Printre victime, şi un general

Vasile Dîncu spune de ce nu revine armata obligatorie în România. „Nu poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a explicat şi ce se va întâmpla cu rezerviștii din România, în condițiile în care legislaţia nu a mai fost actualizată, iar atacurile Rusiei par că se apropie de granițele României.

„În ceea ce privește încorporabilitatea, nu o să poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți. Avem o rezervă activă de calitate”, a spus Dîncu.

„În acest moment, din nefericire, noi nu am mai adus la zi legislaţia cu privire la rezerva de mobilizare a populației, dar şi la mobilizarea economiei pentru apărare. Este un efort necesar, este o prevedere constituțională şi este o datorie constituțională pentru toţi dintre noi să facem asta.

De aceea media rezerviștilor, sau cei care au făcut stagiul militar sau au avut o pregătire militară, au acum media de vârstă peste 50 de ani.

Ultimul cel mai tânăr rezervist, să spunem aşa, care a apucat să facă armata până în 2006 când stagiul militar obligatoriu a fost desființat are acum 38 de ani. El iese din vârsta încorporabilităţii care este între 18-35 de ani în acest moment din lege.

Deci va trebui să facem o lege. Eu am un proiect care a fost trecut şi pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt în zona securității şi apărării publice. Avem un proiect aproape terminat. Probabil, în două săptămâni îl voi pune în transparență pentru că cred că este nevoie să revizuim legea şi avem deja 1.400 de cereri de voluntari din care vom alege”, a spus ministrul Apărării, conform sursei citate.

Citeşte şi: Planul lui Putin, dezvăluit. „Moscova a luat deja decizia de a ataca Moldova”