Revista Nature: Ştiinţa românească este în derivă, întrucât lipseşte finanţarea

Ştiinţa românească este în derivă, în lipsa unui compromis cu guvernul privind finanţarea cercetării, iar oamenii de ştiinţă s-au resemnat să aştepte vremuri mai prielnice, notează miercuri publicaţia Nature.
Cristina Dinu
21 aug. 2013, 14:28
Revista Nature: Ştiinţa românească este în derivă, întrucât lipseşte finanţarea

Mulţi dintre cei mai buni cercetători români au plecat în timpul haosului politic care a urmat după căderea comunismului, în 1989.

În 2011 însă, guvernul a adoptat o lege menită să ridice standardele în educaţie şi ştiinţă. Ministrul educaţiei şi cercetării din acea vreme, Daniel Funeriu, a dotat această lege cu prevederi care să poată transcende reţelele locale de influenţă şi să asigure că banii şi poziţiile academice sunt atribuite celor mai buni. Totodată, bugetul cercetării a fost aproape dublat. Cabinetul din care făcea parte Funeriu a căzut însă anul trecut, iar reformele au fost în parte anulate, fapt pentru care mulţi oameni de ştiinţă dau vina pe succesorul lui Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, continuă sursa citată.

Instalată în funcţie în iulie anul trecut, Andronescu este o figură puternică în politica universitară a României. Ea a fost ministru al educaţiei şi cercetării în două guverne precedente şi rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, înainte de a demisiona în baza regulilor lui Funeriu privind conflictul de interese. Legea le-a interzis rectorilor să facă politică, în încercarea de a-i împiedica pe profesori să facă uz de poziţiile politice pentru a-i ajuta pe apropiaţi.

Andronescu şi-a pierdut funcţia ministerială la alegerile din decembrie 2012, dar în ultimele zile în care a ocupat acest post a revizuit legislaţia adoptată în timpul lui Funeriu folosind trei instrumente legale – între care o ordonanţă de urgenţă a cărei motivaţie a fost, după cum a susţinut ea, necesitatea ca standardele să devină accesibile pentru mai mulţi, decret discutat în prezent în parlament. Acţiunile ei au anulat măsurile de prevenire a conflictelor de interese şi ‘cumetriilor’. Ecaterina Andronescu nu a răspuns la preocupările formulate de Nature în acest sens până la publicarea articolului.

Potrivit ultimelor prevederi, rectorii universităţilor pot fi din nou membri ai parlamentului, iar profesorii universitari care au trecut de vârsta de pensionare de 65 de ani – inclusiv Ecaterina Andronescu – pot deţine poziţii de leadership în universităţi, înainte interzise pentru a împiedica perpetuarea la putere un timp foarte îndelungat. Mai mult, a fost ridicată restricţia impusă de Funeriu ca profesorii să poată superviza cel mult opt doctoranzi simultan, iar aplicaţiile pentru burse nu mai trebuie examinate de cercetători din afara României. În plus, Andronescu a anulat cerinţa ca profesorii să treacă printr-un examen special şi a revizuit criteriile minime stabilite de Funeriu pentru obţinerea unei poziţii academice, iar criticii susţin că noile criterii sunt prea blânde.

Ecaterina Andronescu, în prezent şefa Comisiei pentru educaţie a Senatului român şi a senatului Universităţii Politehnice, a declarat pentru Nature că responsabilitatea pentru elaborarea criteriilor minime pentru numirile în lumea universitară îi revine Consiliului naţional de atestare a titlurilor universitare, iar ulterior titlurile devin oficiale prin ordin ministerial.

Anul trecut, ea a fost implicată într-o altă controversă, din cauza unor acuzaţii de plagiat şi încălcarea legii drepturilor de autor în unele articole de cercetare. Ecaterina Andronescu este coautoare a trei din patru documente despre care experţi internaţional susţin că au fost plagiate şi încalcă drepturi de autor. Afirmaţiile în acest sens – ultimele dintr-o serie de scandaluri de plagiat care au zdruncinat România – au fost făcute publice în decembrie anul trecut pe site-ul Integru.org creat de oameni de ştiinţă cu scopul de a elimina plagiatul din lumea academică a României. Editorii jurnalelor în care au apărut respectivele articole au fost informaţi câteva zile mai târziu.

David Tomanek, de la Universitatea de stat din Michigan, din East Lansing, cititor al Integru, a remarcat pentru Nature că articolele, publicate în anii 2006-2007, încă nu au fost retrase şi jurnalele nu au răspuns la solicitările de informaţii venite din partea cercetătorilor implicaţi.

Doar unul dintre editori, de la publicaţia de specialitate Thin Solid Films, ţinând de compania globală de editură specializată în ştiinţă Elsevier, a răspuns la întrebările puse de Nature. Într-un e-mail trimis la 28 mai, Joe Greene, fizician la Universitatea Illinois, a notat că Elsevier a aplicat propriile sale proceduri de investigare, ancheta urmând să fie finalizată ‘în câteva săptămâni sau luni’.

Andronescu nu a răspuns solicitărilor scrise şi telefonice ale Nature de a comenta pe acest subiect, dar a negat că ar fi plagiat, într-un interviu publicat în mai într-un ziar românesc. Succesorul său la minister, Mihnea Costoiu, a precizat pentru Nature că toate procedurile pentru numirile în posturi universitare au fost urmate corect în cursul angajărilor din acest an şi a menţionat că afirmaţiile în sensul că standardele cerute pentru a deveni profesor ar fi fost coborâte sunt ‘ori o interpretare greşită, ori o presupunere care denotă lipsă de informare din partea iniţiatorilor acestei teorii’.

În aprilie, Costoiu a procedat la reduceri importante ale bugetului cercetării, înjumătăţind valoarea granturilor acordate în 2011 şi sistând următoarea serie de granturi trecute deja de faza de evaluare. Tot el a lansat o nouă competiţie pentru fonduri vizând colaborarea între cercetare şi industrie pe baza unor reguli mai puţin stricte. Ministrul a dat asigurări că intenţionează ca beneficiarii granturilor în curs de derulare să-şi primească integral finanţarea, în anii care vin.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Cine este bărbatul mort în accidentul horror de pe Centura Bucureştiului. Ionuţ avea 30 de ani şi juca fotbal la o echipă din Teleorman
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Top 3 ţări în care se trăieşte cel mai bine. România ocupă locul 44, după Bulgaria
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Oana Zăvoranu, din nou în instanță, din cauza datoriilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Anda a fost găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, în Mureș. Tânăra ar fi fost ucisă înainte de incendiu
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins în pijamale pe stradă, în miezul zilei. Imaginile care s-au viralizat
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați