Revoltă în Parlament. O parte din aleşi ţin cu dinţii de privilegiile actuale

O parte din deputaţi şi senatori se revoltă faţă de măsurile de tăiere a cheltuielilor din Parlament. Peste 200 dintre actualii deputaţi şi senatori nu sunt de acord cu pierderea privilegiilor şi ar putea să nu voteze proiectul de reducere a cheltuielilor Parlamentului, informează România TV.

11 ian. 2013, 11:50
Revoltă în Parlament. O parte din aleşi ţin cu dinţii de privilegiile actuale

Liderii de grup au sondat opinia colegilor lor în legătură cu reducerea cheltuielilor, iar rezultatele au fost descurajatoare. Peste 200 de parlamentari susţin că se puteau găsi şi alte modalităţi de reducere a cheltuielilor în Parlament. În acest context, şansele ca planul convenit de conducerea Camerei Deputaţilor să fie adoptat în plen sunt destul de mici.

Unul dintre cei care au rezerve asupra planului lui Zgonea este deputatul PSD Ioan Munteanu. Dacă acesta este de acord cu mutarea de la hotel în chirie, nu susţine tăierea sumelor pentru benzină şi pentru întreţinerea maşinilor de serviciu. „Dacă vreţi ca românilor să le placă ceva, spuneţi-le că mâine se desfiinţează instituţiile statului şi românii vor fi de acord”, a comentat Munteanu.

În schimb, liberalul Gigi Becali crede că parlamentarii trebuie să înţeleagă că bugetul de care beneficia anterior Parlamentul trebuie să se împartă la mai mulţi oameni, câtă vreme numărul aleşilor a crescut cu peste 100. În caz contrar, ar trebuie să-şi găsească altă ocupaţie.

Pe de altă parte, Becali a spus că oficialii Guvernului nu trebuie să culpabilizeze Parlamentul în chestiunea reducerii cheltuielilor. „Nu primul-ministru poate să impună Parlamentului un anume buget. Noi votăm bugetul. Aş vrea să aibă grijă cum comentează guvernanţii, să nu aruncăm vina pe deputaţi că majoritatea politică pe care o au guvernanţii se datorează nouă. Noi nu suntem sclavii Guvernului”, a spus Becali.

Nici reprezentanţii PPDD nu sunt prea entuzisamaţi de perspectiva reducerii cheltuielilor. „Mai întâi trebuie să stabilim ce Parlament ne dorim, ce trebuie să facă un parlamentar şi apoi să stabilim suma pe care trebuie să o primească”, a declarat Daniel Oajdea arătând că tăierea sumelor de benzină îi va afecta serios pe cei care stau foarte departe de Bucureşti şi nu au un aeroport în apropiere de localitatea de baştină. „Discuţia asta trebuie să fie foarte serioasă şi să nu servească doar intereselor electorale sau populiste”, a mai spus Oajdea.

Valeriu Zgonea s-a întâlnit, miercuri, cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire, printre care eliminarea cazării la hotel, diminuarea sau tăierea diurnelor şi nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi cu Finanţele.

Surse participante la reuniunea dintre liderii de grup şi Valeriu Zgonea au precizat pentru Mediafax că în cadrul întrevederii au fost avansate mai multe propuneri de economisire pentru încadrarea în bugetul pe 2013, care va fi echivalent cu bugetul pe 2012, în condiţiile în care numărul de deputaţi a crescut semnificativ.

Potrivit surselor citate, printre propunerile de economisire s-au numărat eliminarea cazării la hotel a deputaţilor, pentru care s-a plătit în 2012 o sumă ridicată, în condiţiile în care pentru un parlamentar cazat la hotel Camera achită circa 8.000 de lei.

Propunerea avansată miercuri a fost de a se elimina cazarea deputaţilor la hotel, astfel încât aceştia să stea cu chirie, situaţie în care s-ar face economii semnificative, întrucât pentru chiria unui deputat Camera achită 3.500-3.800 de lei.

O altă propunere a fost aceea de diminuare sau tăiere a diurnelor deputaţilor, care sunt în acest moment de 1,2% din valoarea indemnizaţiei.

Nedecontarea carburanţilor folosiţi la maşinile deputaţilor a reprezentat o altă propunere luată în calcul, aceasta fiind comasată cu propunerea ca aleşii să achite din banii lor contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor maşinilor.

Aceste propuneri, dar şi altele care au fost avansate miercuri în întrevederea dintre Zgonea şi liderii de grup vor fi contabilizate într-un draft cu care reprezentanţii Camerei vor merge joi la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, unde se stabileşte proiectul de buget al Camerei pe 2013.

Aceste propuneri au fost avansate în condiţiile în care legea nu permite tăierea indemnizaţiilor deputaţilor.

Pentru a opera aceste propuneri, în întrevederea de miercuri s-a stabilit să se modifice Statutul deputaţilor şi senatorilor, care are prevederi referitoare la cazarea la hotel şi la diurne, astfel încât implementarea lor să poată fi făcută legal.