Revolta unui medic din România! „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023!”

Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, susţine că sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017, ceea ce este "o bătaie de joc". Reacţia acestuia vine după ce medicii din mai multe spitale, acuzând epuizarea şi plata insuficientă, au anunţat că vor refuza să facă gărzi suplimentare.

08 sept. 2023, 15:22
Revolta unui medic din România! „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023!”
Revolta unui medic din România! "Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023!"

Revolta unui medic din România! „Orice cetăţean român, atunci când merge la alimentară să ia pâine sau să pună benzină, plăteşte la preţurile din 2023, nu din 2017”, a afirmat Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, la Medika TV.

„Nu există gărzi cu timp parţial, există gărzi full time, adică în România nu se face gardă parţială de 12 ore ca în Marea Britanie, adică să fie 2 medici în decursul a 24 de ore. În România garda este full time. Managerul de la Braşov menţiona ordonanţa cu plata către medici. Este o glumă acea ordonanţă. De exemplu, pentru două gărzi efectuate, medicii primesc o sumă netă de 230 lei lunar şi pentru orice gardă efectuată la mai mult de trei gărzi, primesc undeva la 560-580 lei lunar de la trei până la 30 de gărzi pe lună. Este o bătaie de joc. Revenind la capacitatea de a evalua pacienţii pe coduri la Serviciul de Primiri Urgenţe, înainte de a stabili că pacientul are codul verde, gri, albastru, roşu sau multicolor, trebuie să îl evaluezi. Evaluarea şi încadrarea pe coduri le face medicul. Dacă nu ai medic, nu are cine să facă această evaluare iniţială a pacientului”, a atras atenţia Marian Stamate.

Citeşte şi: Alexandru Rafila organizează la Timişoara un eveniment despre integritate şi practici anti-corupţie, alături de reprezentanţi FBI şi ai Departamentului de Stat al SUA

„Aşa cum am văzut şi la Târgu Jiu, aşa cum se întâmplă şi în alte spitale din ţară, medicii pleacă din gărzi. Soluţia este una singură, medicii trebuie plătiţi să facă acele gărzi. La ora actuală, sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017. Orice cetăţean român, atunci când merge la alimentară să ia pâine sau să pună benzină, plăteşte la preţurile din 2023, nu din 2017. Dacă nu înţelegem că numai Guvernul României e cel care inventa maşina timpului retroactiv şi că acest lucru este realmente disfuncţional, o să avem situaţiile cu care ne confruntăm şi ele se vor agrava”, a spus Marian Stamate.