REVOLTĂTOR. Bolnav psihic, ţinut PRIZONIER în casă, în condiţii INUMANE

Caz cutremurător în Bistriţa Năsăud, unde un tânăr bolnav psihic e ţinut prizonier în casă, în condiţii greu de imaginat, pentru ca familia lui să nu piadă indemnizaţia şi apartamentul social. Tânărul trăieşte mai rău decât un animal, dar tatăl lui refuză să-l ducă într-un centru de plasament ca să nu piardă banii.

11 oct. 2013, 14:54
REVOLTĂTOR. Bolnav psihic, ţinut PRIZONIER în casă, în condiţii INUMANE

Tânărul este murdar, iar din tavan atârnă mizerii aruncate de bolnav, informează România TV. Odată ce i se deschide uşa, băiatul caută cu disperare ceva de mâncare. E ţinut într-o cameră transformată în celulă.

În ciuda acestor lucruri, tatăl său pozează într-un părinte model. Vecinii sunt exasperaţi. „De la mirosul ăsta nu putem ţine geamul deschis, uşa deschisă, nu putem chema pe nimeni la noi acasă, de ruşine. Am sesizat şi la domnul primar să-i mute de aici”, a spus un vecin.

Tânărul ar putea ajunge în grija statului, însă tatăl nu-l lasă. Pe de o parte, pierde indemnizaţia de handicap, pe de alta, va fi scos în stradă din locuinţa socială. „În cazul în care părintele nu-şi exprimă consimţământul pentru acest lucru, Direcţia, autoritatea locală sau alte persoane care intră în contact cu presupusa victimă se pot adresa instanţei judecătoreşti pentru punerea sub interdicţie a acesteia, iar instanţa va decide un tutore sau curator”, a spus Delia Fontul, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud.

Întrebat dacă pierde apartamentul în cazul în care tânărul este internat într-un centru special tatăl copilului a spus: „şi posibilitatea asta poate fi, să ne scoată în stradă, să stăm prin boscheţi sau pe unde o fi”.

În plus, din cauza datoriilor, apartamentul în care trăiesc este debranşat de la apă curentă şi energie electrică.