Revoltător. Colegiu cu peste 1000 de elevi, pus sub sechestru

Situaţie fără precedent la Galaţi, unde un colegiu cu peste 1000 de elevi a fost pus sub sechestru chiar în pragul noului an şcolar. Conturile Colegiului Tehnic "Radu Negru" au fost blocate, motiv pentru care facturile la utilităţi nu mai pot fi plătite. Sechestrul a fost pus din cauză că nu au fost achitate lucrările de reabilitare termică efectuate în urmă cu cinci ani.

26 aug. 2015, 11:45
Revoltător. Colegiu cu peste 1000 de elevi,  pus sub sechestru

Directoarea Colegiului, Mirela Onişor, spune că de vină pentru situaţia creată sunt cei care au fost la conducere în perioada în care au fost făcute lucrările de reabilitare termică.

„Din câte am înţeles, banii au fost alocaţi. S-a montat centrala termică şi la sfârşitul anului s-a făcut o situaţie parţială de lucrări, s-a achitat ce s-a făcut, iar banii necheltuiţi s-au întors la buget. Inspectorul general Resmeriţă a insistat să se monteze şi caloriferele, pentru că altfel elevii ar fi stat în frig. Cei de la Mondovulcan au înţeles situaţia, i-au ajutat, dar iată că nici în ziua de azi nu şi-au mai primit cei 4 miliarde de lei vechi. Nu ştiu de ce nu s-au făcut demersurile atunci, nu ştiu de ce nici acum nu se poate debloca situaţia. Aşa cum am spus, am anunţat Primăria, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar, de mai mult timp, că se va ajunge în această situaţie. Nimeni nu are nicio vină, cu toţii am preluat această situaţie, de pe urma căreia vor suferi atât elevii, cât şi profesorii. Trebuie găsită o soluţie legală ca banii să fie decontaţi”, spune  directoarea de la „Radu Negru”, conform viatalibera.ro

Sătul să mai aştepte să-şi primească banii, administratorul firmei care s-a ocupat de lucrările de reabilitare termică a hotărât să pună sechestru pe unitatea de învăţământ. „Am fost pus în situaţia să execut şcoala. Mi-e milă de elevi şi de profesori, dar de cinci ani nu s-a făcut nimic ca să mi se restituie sumele restante. Am crezut în cuvântul fostului inspector general, mi-am făcut treaba ca să nu-i las atunci pe elevi în frig şi am fost păcălit”, susţine patronul firmei.

Primarul, Marius Stan este de părere că cei vinovaţi ar trebui să plătească în faţa legii: „Un astfel de demers ar dura foarte mult şi nu deblochează situaţia. De ce nu dă Ministerul Educaţiei banii? Cu fonduri de acolo s-a făcut licitaţia. De ce tot timpul Primăria este pusă să scoată castanele aruncate în foc de alţii? Primăria n-a avut prevedere bugetară pentru aceste lucrări, iar plata fără prevederi bugetare devine fapt penal. E o situaţie complicată. Nu ştim ce vom face. Voi ridica problema la următoarea şedinţă de Consiliu Local şi vom vedea ce se poate face”, a precizat edilul oraşului, conform viatalibera.ro