REVOLTĂTOR. Peste 130 de copaci, TĂIAŢI din Parcul Tineretului pentru a se construi vile

Pe cele două hectare din Parcul Tineretului, unde este proprietar Mărioara Micşunescu, au mai rămas 287 de copaci, potrivit unui inventar realizat pe 10 martie 2015 de Primăria Capitalei. În 2013, pe acest teren se aflau 415 arbori.

13 mart. 2015, 07:48
REVOLTĂTOR. Peste 130 de copaci, TĂIAŢI din Parcul Tineretului pentru a se construi vile

Astfel, in ultimul an au fost taiati circa 130 de arbori, potrivit HotNews.ro. Primaria Capitalei nu a eliberat aviz de defrisare pentru acest teren deoarece zona este parc. Arborii au fost taiati pentru a face loc unui cartier de vile, una dintre cladiri fiind aproape gata.

Reinventarierea arborilor a fost ceruta de societatea civila. „Noi am cerut o reinventariere a arborilor de pe cele doua hectare retrocedate Marioarei Micsunescu deoarece am obtinut o Ordonanta presedentiala pentru oprirea defrisarilor, iar de la obtinerea ordonantei pana in prezent am observat ca au fost defrisati mai multi copaci, existand material filmat in acest sens. In aceasta perioada s-au taiat peste 60 de arbori de talie mare, 30 de arbusti si zeci de metri lineari de gard viu. Acest inventar a fost transmis partilor implicate in litigii si va constitui un nou capat de acuzare la plangerea penala existenta”, a declarat Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica.

Incepand din primavara anului 2014, locuitorii din zona, care doresc pastrarea spatiului verde, au reclamat ca zeci de arbori au fost pusi la pamant .

Firma Constructii Locuinte Noi Chi, care a cumparat o mare parte din cele doua hectare de la Marioara Micsunescu, a fost amendata de Garda de Mediu de doua ori anul trecut pentru defrisarile ilegale din Parcul Tineretului.

Prima oara a fost amendata ca a taiat 19 arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 14 mai 2014, date consemnate in procesul verbal. Amenda a fost de 40.000 lei.

Pe 5 iunie 2014, societatea a contestat amenda in instanta. Pe 28 ianuarie 2015, Judecatoria sectorului 4 a decis anularea amenzii. „Se anuleaza procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AA nr. 13829 intocmit la data de 20.05.2014. Exonereaza petenta de plata amenzii contraventionale in cuantum de 40.000 lei. Obliga parata la plata sumei de 20 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria sector 4 Bucuresti”, se arata pe portalul instantelor de judecata.

A doua oara a fost amendata cu suma de 100.000 lei, ITRSV Bucuresti constatand ca s-au taiat nelegal 59 de arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 31 iulie 2014.

Imediat dupa, pe 22 august 2014, a fost contestata si aceasta amenda in instanta, iar procesul se afla pe rol.

Astfel, potrivit celor doua procese verbale s-a constatat ca s-au taiat circa 80 de arbori. Locuitorii din zona au semnalat ca au avut loc mai multe taieri ilegale insa nimeni nu i-a bagat in seama. Intre timp, Marioara Micsunescu cerand instantei sa oblige Primaria Capitalei sa emita aviz de defrisare pentru cele doua hectare de parc. Procesul a fost castigat de municipalitate la Tribunal, iar acum se judeca recursul.

Dupa ce au inceput defrisarile, cetatenii care locuiesc vizavi de parc, Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica au cerut instantei prin ordonanta presedentiala oprirea lucrarilor de defrisare si de construire. Procesul era programat sa se judece pe 6 august, insa el a tot fost amanat din diverse motive, iar sentinta a fost publicata pe 29 august. Judecatoria sectorului 4 a decis suspendarea defrisarilor care se desfasoara in Parcul Tineretului, pe cele circa 2 ha detinute de Marioara Micsunescu. Cetatenii au cerut si oprirea lucrarilor de construire, insa instanta a respins aceasta cerere.

In paralel, cele trei parti au cerut in alt dosar readucerea spatiului verde la starea initiala. Procesul se judeca.