Răsturnare de situaţie în cazul primarului care ar fi fost declarat mort: Procurorii se refereau la fostul primar

Publicat: Luni, 07 Octombrie 2019 12:43 // Actualizat: Miercuri, 09 Octombrie 2019 14:44 // Sursa: romaniatv.net

Primarul unui comune din Botoşani a fost omorât în acte şi a scăpat de un dosar penal. Edilul social democrat era cercetat pentru neglijenţă în serviciu, mai multe abuzuri şi falsuri. Parchetul Botoşani vine cu precizări după ce în spaţiul public s-a rostogolit informaţia că primarul comunei Cristeşti a fost omorât în acte ca să scape de un dosar penal.

UPDATE. "Având în vedere informaţiile vehiculate în presa naţională, conform cărora procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au emis o ordonanţă prin care au dispus clasarea faţă de primarul comunei Cristeşti, Lucian Borfotină, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, cu motivarea că sus-numitul a decedat, vă informăm următoarele:

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, din data de 30.09.2019, în care au fost însuşite argumentele cuprinse în propunerea organelor de cercetare penală, respectiv referatul din 25.09.2019, emis de Serviciul de Ordine Publică - I.P.J. Botoşani, s-a dispus clasarea pentru un număr de 11 infracţiuni, având ca persoană reclamată pe actualul primar al com. Cristeşti, respectiv numitul Lucian Borfotină (în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., respectiv faptele nu există), disjungerea cauzei şi declinarea competenţei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, pentru alte două infracţiuni, precum şi o soluţie de clasare, cu privire la infracţiunea de neglijenţă în serviciu, prev. de art. 298 Cod penal.

Cu privire la această din urmă infracţiune, s-au efectuat cercetări cu privire la fostul primar al comunei Cristeşti, Aciobăniţei Ioan, soluţia de clasare fiind dispusă, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., întrucât la data de 15.05.2017, a intervenit decesul acestuia. In concluzie, această soluţie nu îl vizează pe actualul primar al comunei Cristeşti", spun procurorii.

Primarul comunei Cristeşti spune că decizia procurorului de clasare a unor cauze pe motiv de deces nu se referă la el ci la fostul primar, într-adevăr decedat de prin 2017. ”Până în prezent nu am nicio problemă penală de care ar trebui să scap iar simpla depunere a unei plângeri la IPJ sau orice altă structură a statului nu duce la calificarea persoanei împotriva căreia se face plângerea ca fiind cu probleme penale”, a subliniat edilul. 

Lucian Borfotină, primarul PSD al comunei Cristeşti, a fost declarat decedat într-o comunicare oficială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, semnată chiar de către prim procurorul Dorina Dragomir.

„Vă facem cunoscut că în dosarul penal nr, 4338/P/2017, având ca obiect plângerea penală formulată de B. Elena , s-a dispus la data de 30.09.2019 clasarea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 298 Cod Penal, întrucât a intervenit decesul făptuitorului”, a comunicat Parchetul, potrvit botosaninecenzurat.

Lucian Borfotină era cercetat penal alături de secretarul comunei Cristeşti, Bogdan Peţenchea, într-un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, mai multe abuzuri şi falsuri. Cei doi au fost reclamaţi de o fostă angajată a primăriei, care fusese concediată.

După doi ani în care a făcut mai multe plîngeri civile şi penale contra celor doi, reclamanta a constatat că nu s-au făcut mulţi paşi procedurali în anchetă, astfel că a contestat modul în care s-a desfăşurat urmărirea penală.

Judecătorul care a analizat contestaţia sa i-a dat dreptate, constatând că singurele acte procedurale au fost audierea primarului şi secretarului din Cristeşti, fără administrarea altor probe. Judecătorul a solicitat lămuriri asupra dosarului instrumentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, însă procurorii l-au declarat mort şi au clasat cazul.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Botoşani Lucian Borfotina primar PSD
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H