REVOLTĂTOR! Sistemul „Big Brother” al Bucureștiului, instalat de o firmă din comuna Islaz din Teleorman deținută de o femeie de 75 de ani! Cât a plătit Primăria Capitalei companiei cu un singur angajat și care a avut cifra de afaceri zero timp de mai mulți ani!

Celebrul sistem "Big Brother" al Bucureștiului a fost instalat în 19 intersecții din Capitală de către o firmă din comuna teleormăneană Islaz, care a aparținut omului de afaceri Nicolae Pîrvan. În prezent, SC Global Serv Technology SRL căreia Primăria Capitalei i-a plătit peste 150 de mii de euro pentru montarea camerelor-spion ale lui Nicușor Dan aparține unei bătrâne în vârstă de 75 de ani, însă există suspiciuni că aceasta este folosită drept paravan de omul de afaceri Nicolae Pîrvan, care ar conduce în continuare firma din umbră.

13 ian. 2023, 13:55

Sistemul „Big Brother” al Bucureștiului, instalat de o firmă din comuna Islaz din Teleorman deținută de o femeie de 75 de ani. Primăria Capitalei prin Administrația Străzilor București a cumpărat cele 56 de camere video care pot depista figura șoferilor și a pasagerilor din dreapta. Acestea au fost deja instalate 19 intersecții din Capitală și sunt gata să-i identifice pe șoferii care încalcă regulile de circulație.

Citește și Cod Rutier 2022: Big Brother pe cele mai aglomerate artere, DN1, DN7 şi A2, se montează 600 de camere de supraveghere a traficului

Sistemul „Big Brother” al Bucureștiului, instalat de o firmă din comuna Islaz din Teleorman deținută de o femeie de 75 de ani

Administrația Străzilor București a făcut achiziția la doar 19 de zile de la publicarea anunțului pe portalul achizițiilor publice. Instituția a ales o procedură simplificată de oferte, la care s-a prezentat o singură companie. Este vorba despre firma SC Global Serv Technology SRL, înființată în 2007 sub o altă denumire și un obiect de activitate extrem de diferit față de cel actual.

De-a lungul timpului, compania a fost plimbată destul de mult prin țară, de la Cernica în comuna teleormăneană Islaz și apoi în București, unde a fost preluată de o doamnă în vârstă de 75 de ani, despre care se crede că ar fi folosită drept paravan de către un om de afaceri influent din Teleorman, care a deținut anterior majoritatea acțiunilor.

Ani la rând cifra de afaceri a companiei SC Global Serv Technology SRL a fost zero, iar cheltuielile anuale efectuate s-au situat în jurul unor sume infime, de câteva sute de lei.

Însă, în 2021, cifra de afaceri a acestei firme a crescut spectaculos la 307.161 de lei, iar contractul adjudecat pe 19 decembrie 2022 de Administrația Străzilor este de aproape trei ori mai mare decât valoarea cifrei de afaceri înregistrate în anul precedent.

Când a început afacerea camerelor „Big-Brother”

Administrația Străzilor București, aflată în subordinea primarului Nicușor Dan, a publicat pe data de 28 noiembrie 2022, pe SEAP anunțul prin care solicita furnizarea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, tip Automatic Number Plate Recognition, dar și instalarea unui server la dispeceratul deja existent.

Bugetul alocat de Administrația Străzilor pentru acest proiect este de 756.302 lei fără TVA.

Singura companie care și-a arătat interesul pentru implementarea acestui proiect a fost SC Global Serv Technology SRL, care atunci când a depus oferta a solicitat un preț final de 748.880 de lei fără TVA.

La doar 19 zile de la publicarea anunțului de participare, Administrația Străzilor a și încheiat cu Global Serv Technology contractul nr. 107/2022, în valoare finală de 891.167,2 lei cu TVA (181.870,9 euro).

Drumul lung de la imobiliare la telecomunicații

Firma cu care Administrația Străzilor București a încheiat pe 19 decembrie contractul sistemului ”Big Brother” a fost înființată de Angelica Ion Tomiță și Valerica Ion, în anul 2007, sub denumirea de SC Igna Imob SRL,  în localitatea ilfoveană Cernica. Aceasta avea ca obiect ”activități imobiliare pe bază de comision sau de contract”.

În 2018, fondatoarele companiei decid să îi cesioneze toate părțile sociale ale societății lui Nicolae Pîrvan, din comuna Islaz, județul Teleorman, care a schimbă denumirea societății în SC Global Serv Technology SRL.

Acesta a decis pe 20 noiembrie 2020, majorarea capitalului social prin primirea ca acționar minoritar pe Victoria Dobrescu, născută la data de 1 mai 1948, din București, pe care o numește în funcția de administrator.

La scurt timp Pîrvan decide să îi cesioneze noii asociate întreaga firmă. Aceasta mută la începutul anului 2021, sediul social al SC Global Serv Technology SRL, din comuna Islaz, județul Teleorman, într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei și schimbă obiectul de activitate în „telecomunicații și rețelele de cablu”.

Este foarte interesant faptul că pe 27 aprilie 2022, Victoria Dobrescu decide să îi cedeze 20% din acțiuni lui Ionuț Nicu, din comuna Islaz, județul Teleorman, localitatea natală a afaceristului Nicolae Pîrvan, cel care i-a cedat Victoriei Dobrescu societatea SC Global Serv Technology SRL și despre care se crede că ar controla în continuare afacerea din umbră.

SC Global Serv Technology SRL a avut cifra de afaceri zero trei ani la rând

Compania care a livrat Administrației Străzilor sistemul „Big-Brother” a avut în perioada în 2016 -2018, cifra de afaceri zero.

În 2016 și 2017  Global Serv Technology a avut cheltuieli de 1.475 de lei, respectiv de 3.672 de lei.

Bilanț 2016

Deși cifra de afaceri a fost tot zero, firma a înregistrat în 2018 venituri de 11.255 de lei, făcând cheltuieli de 665 de lei.

Bilanț 2018

Atunci când firma a fost preluată de Victoria Dobrescu, în anul 2020, cifra de afaceri a crescut la 29.030 de lei, însă cheltuielile efectuate au fost de 935 de lei.

Bilanț 2020

Potrivit documentului public al Ministerului Finanțelor cu privire la bilanțul contabil depus pe anul 2021, SC Global Serv Technology SRL avea un singur salariat și se ocupa cu „activități de fotocopiere a documentelor și alte activități specializate de secretariat”.

Bilanț 2021

Până acum, firma condusă de femeia în vârstă de 75 de ani nu figurează cu alte contracte încheiate cu instituțiile statului.

Compania în cauză nu figurează cu alte contracte încheiate cu statul, iar Victoria Dobrescu mai apare ca asociată.

Unde au fost instalate camerele-spion

Conform caietului de sarcini publicat de Administrația Străzilor București pe SEAP, compania deținută de femeia în vârstă de 75 de ani a montat nu mai puțin de 56 de camera video fixe și un server.

Camerele-spion sunt de două tipuri şi au posibilitatea de comutare automată între noapte și zi, sunt dotate cu funcție de detecție video-radar, surprind și suprapun ora, adresa, banda de circulație, plăcuța de înmatriculare, culoarea, tipul vehiculului, logo-ul și marca.

Cele 19 intersecții în care au fost montate aceste sunt: Șoseaua Odăii cu DN1, Șoseaua Odăii cu Șoseaua București-Târgoviște, Calea ferată cu Șoseaua Pipera, Autostrada A3 cu Strada Gherghiței, B-dul Dimitrie Pompeiu cu Șoseaua Andronache, Șoseaua Andronache cu Șoseaua Colentina, Șoseaua Fundeni cu Aleea Lacului, Șoseaua Pantelimon cu Strada Gării Cățelu, B-dul Theodor Pallady cu Drumul între Tarlale, B-dul Unirii cu Strada Nicolae Teclu, Șoseaua Olteniței cu Strada Cheile Turzii, Șoseaua Berceni cu Centura Capitalei, Șoseaua Giurgiului cu Strada Căruței, B-dul Măgurele cu Strada Sântimbru, Șoseaua Alexandriei cu Strada Aliman, Prelungirea Ghencea cu Centura Capitalei, Centura Capitalei cu B-dul Iuliu Maniu și Centura Capitalei cu Șoseaua Chitilei.

Citește și Sistemul „Big Brother” va fi implementat și în traficul din România. Parlamentul tocmai a votat proiectul de lege