Revoltător: taxele și impozitele, majorate cu 14% în București

Noi măsuri economice cu impact grav asupra cetățenilor români, în contextul sărăcirii accelerate. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a majorat taxele și impozitele cu 14%. 

27 apr. 2023, 20:33
Revoltător: taxele și impozitele, majorate cu 14% în București
O treime dintre români se află în situaţia de sărăcie energetică

Municipalitatea a considerat că cetățenii din București nu au sărăcit suficient de mult în ultimii doi ani. Prețurile alimentelor de bază au crescut cu 60% în medie, dar Nicușor Dan susține introducerea unor taxe și impozite mai mari.

Consiliul General al Municipiului București a votat joi, 27 aprilie, creșterea cu 13,8% a taxelor și impozitelor plătite de locuitorii Capitalei.

Este vorba despre impozitul pe clădiri și terenuri, pe mașină, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, sancțiunile etc.

„Se majorează impozitele cu rata inflației, nicio altă majorare”, a explicat primarul Nicușor Dan, prezent în sală.

Unii consilieri l-au contrazis pe primar și au subliniat că măsura nu era una obligatorie. Astfel, era la latitudinea primarului dacă o trece pe ordinea de zi sau nu.

Rareș Hopincă, consilier PSD, a luat atitudine.

„Nu este obligatorie (n.r. majorarea)! Este decizia primarului general dacă o pune pe ordinea de zi și este decizia fiecărui consilier dacă o votează. Consider că nu este deloc oportun pe fondul crizei financiare să creștem taxele și impozitele locale. Grupul PSD nu va vota majorarea și fac apel la d-voastră să nu votați creșterea taxelor și impozitelor locale, să mai băgăm mâna în buzunarul oamenilor.

De ce, în ultimii trei ani, vorbim încontinuu de creșteri de prețuri și nu punem nimic în loc? Calitatea serviciului public nu crește Prin urmare, este din pixul primarului general si prin decizia fiecăruia dintre voi veți crește taxele”, a declarat Hopincă.

„Potrivit art. 491 alin. (1) 9i alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia dată de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținand cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8″, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

 

Cum răspunde PSD

 

Pe pagina de Facebook a PSD-ului a fost publicat un mesaj-manifest, în acest context:

„„🛑𝐎 𝐃𝐄𝐂𝐈𝐙𝐈𝐄 𝐀𝐁𝐄𝐑𝐀𝐍𝐓𝐀: 𝐍𝐈𝐂𝐔𝐒𝐎𝐑 𝐃𝐀𝐍 𝐒𝐈 𝐀𝐂𝐎𝐋𝐈𝐓𝐈𝐈 𝐒𝐀𝐈 𝐀𝐔 𝐌𝐀𝐉𝐎𝐑𝐀𝐓 𝐓𝐀𝐗𝐄𝐋𝐄 𝐒𝐈 𝐈𝐌𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐁𝐔𝐂𝐔𝐑𝐄𝐒𝐓𝐄𝐍𝐈𝐋𝐎𝐑!
Consilierii PSD s-au opus acestui proiect, dar voturile nu au fost suficiente.
❗️Într-o logică doar de ei știută, primarul general, Nicușor Dan, ajutat de consilierii generali USR, PNL și PMP, au votat majorarea cu 13,8% a taxelor și impozitelor locale. O nebunie fără rost și fără sens.
‼️ Această creștere a taxelor și impozitelor locale nu este obligatorie, cum în mod eronat a susținut primarul general. Pe fondul crizei economice pe care o traversăm, nu este deloc oportun să creștem taxele și impozitele locale pentru bucureșteni – cheltuieli obligatorii pentru fiecare familie.
🛑 PSD s-a opus categoric creșterii de taxe și impozite și a votat împotrivă. Alături de colegii mei am pledat pentru dreptate și pentru o fărâmă de empatie pentru bucureșteni. Nu s-a putut, pentru că proiectul a trecut cu voturile majorității toxice USR-PNL-PMP.
❗️În acest mandat, Nicușor Dan și acoliții săi au dublat costurile pentru apă caldă și căldură, au triplat prețul unui bilet de autobuz și au crescut de 10 ori prețul pentru închirierea unui loc de parcare!
‼️ Acum Nicușor Dan și complicii săi OBLIGĂ bucureștenii să dea și mai mult din propriul buzunar pentru taxe și impozite.
🛑 Nu așa se face administrație! Am spus clar și răspicat în ședință: bugetele locale din București nu au nevoie de majorarea taxelor și impozitelor locale!
❓În fiecare zi, cetățenii Sectorului 5 mă întreabă de ce au crescut toate aceste prețuri. Nu voi ezita, în continuare, să le explic cetățenilor că Nicușor Dan, împreună cu majoritatea sa din Consiliu, au luat aceste decizii aberante și PSD s-a opus de fiecare dată!”.