Revoluţia din Kazahstan, înăbuşită cu ajutorul militarilor trimişi din Rusia. Forţele de ordine trag în demonstranţi

Protestele au luat amploare în Kazahstan, unde a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor, iar preşedintele kahaz Kassîm-Jomart Tokaev a cerut ajutorul Rusiei pentru a reprima revoltele.

06 ian. 2022, 20:00
Revoluţia din Kazahstan, înăbuşită cu ajutorul militarilor trimişi din Rusia. Forţele de ordine trag în demonstranţi

Revoluţia din Kazahstan. 3.000 de miliari ruşi au intrat în Kazahstan pentru a veni în sprijinul regimului autocratic. Este vorba despre unități rusești din forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a anunțat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Unitățile celei de-a 45-a brigăzi cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate Ruse au plecat în Kazahstan, după ce au președintele Kazahstanului a făcut apel la OTSC să intervină pentru înăbușirea revoltelor populare.

„Subdiviziunile celei de-a 45-a brigăzi separate cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate au făcut un marș de la punctul de desfășurare permanentă la aerodromul de încărcare Chkalovsky, unitatea din Ivanovo – la aerodromul Ivanovo-Severny, unitatea din Ulyanovsk – la Aerodromul Ulyanovsk-Vostochny, unde s-au îmbarcat pe aeronavele militare de transport”, a anunţat Serviciul de presă al Ministerul Rus al Apărării, citat de Kommersant.

Potrivit G4media, aproape 3.000 de militari ruși participă la operațiunea din Kazahstan, alături de alte 200 sute de soldați din Tadjikistan, 80 din Armenia și 500 din Belarus, dar și un număr neprecizat din Kîrgizstan. Misiunea lor este de a proteja obiectele strategice ale statului și unitățile militare kazahe

Citeşte şi: Masacrul din Kazahstan continuă. Sunt 18 morţi în rândul forţelor de ordine, numărul civililor ucişi e probabil de ordinul zecilor VIDEO

De altfel, Rusia a anunţat joi că se va consulta cu oficialii din Kazahstan şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea ”operaţiunii antiteroriste” în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele, transmite Reuters.

”Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite”, se arată într-o declaraţie Ministerul de Externe rus, conform Agerpres.

Moscova a trimis deja paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi ”au început executarea misiunii încredinţate”.

MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea ”paşilor efectivi” în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o ”operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte.

Revoluţia din Kazahstan, izbucnită după creşterea preţului combustibilului. Mii de oameni, arestaţi

Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau după creşterea preţului gazelor lichefiate. Este vorba despre principalul combustibil auto folosit în Kazahstan.

Ulterior, protestele s-au extins marţi şi miercuri în alte oraşe şi au degenerat în violenţe, ocuparea unor instituţii administrative, ale mass-media şi aeroportului din Almatî, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorităţi.

Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.

Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase ”eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.

Citeşte şi: Preşedintele Serbiei se teme că scenariul din Kazahstan va fi aplicat şi ţării sale: „E mâna serviciilor secrete, acolo vor fi sute de mii de morţi”