Rezervele actuale de gaze naturale şi ţiţei ale României se vor epuiza în 15 - 20 de ani

Publicat: Vineri, 26 Februarie 2016 18:21 // Actualizat: Vineri, 26 Februarie 2016 22:10 // Sursa: romaniatv.net

Rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 - 20 de ani, având în vedere producția actuală, consumul și rata de înlocuire de 80%, se estimează în Strategia Economică a României publicată pe site-ul Ministerului Energiei.

UPDATE: Şi rezervele actuale de țiței ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani la producția medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de țiței și condensat, potrivit primei părți din Strategia Energetică Națională publicată vineri de Ministerul Energiei.

În ultimii cinci ani, producția internă de țiței a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului, precizează documentul citat. Potrivit acestuia, limitarea declinului la 2% a fost realizată prin investiții importante pentru menținerea unui nivel de producție cât mai ridicat — săpări de sonde noi, lucrări de reparații și repunere în producție, retrageri/adiționări, investiții cu privire la aplicarea unor procese de recuperare secundară etc. 

"La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani", reiese din documentul citat.

Pe de altă parte, exploatarea rezervelor de categorie probabilă și posibilă necesită investiții eșalonate în timp (sonde noi, operații în sonde, etc.). De asemenea, volumul rezervelor probabile și posibile prognozate poate fi confirmat integral, sau poate chiar depăși estimările, executarea operațiunilor petroliere conducând constant la modificarea lor. "Perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României", se mai arată în document.

În schimb, Ministerul Energiei estimează că, pe termen scurt și mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

"În ceea ce privește explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom și ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 și 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăși 30 miliarde mc de gaze", se menționează în documentul citat.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
gaze gaze naturale Petrom rezerve petrol Rompetrol
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 feb 19:45
Răspunde | Votează email 0 email
Florin
Vrei un castig suplimentar?
Ai o gandire pozitiva? Daca este asa ,da curs acestui anunt si vino si lucreaza cu noi! Noi te invatam ce trebuie sa faci.
Oferim curs gratuit si complet. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time,in promovarea de carti electronice pe piata romaneasca si cea americana. Se ofera contract de comision.
Cerem si oferim seriozitate maxima si ve-ti avea numai de castigat!
Va ofer alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
26 feb 18:39
... Rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 – 20 de ani,...
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H