REZIDENŢIAT 2015. Vezi ce trebuie să faci după ce ai susţinut examenul. Cum se fac departajările

REZIDENŢIAT 2015. Mii de absolvenţi de medicină au susţinut duminică examenul de rezidenţiat. În patru ore, ei au avut de răspuns unui test grilă cu 200 de întrebări. Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare.

17 nov. 2015, 16:14
REZIDENŢIAT 2015. Vezi ce trebuie să faci după ce ai susţinut examenul. Cum se fac departajările

REZIDENŢIAT 2015. Peste 5.700 de absolvenți ai universităților de medicină, medicină dentară și farmacie au susţinut duminică examenul de rezidențiat. La ieşirea din sala de examen, candidaţii au spus că subiectele au fost uşoare şi speră să fie bine.

Vezi şi: REZIDENŢIAT 2015. Declaraţii la ieşirea din sala de examen. Vezi ce au spus candidaţii despre subiecte

Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare.

Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul. Corectura se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor.

Rezultatele sunt folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare figurează în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare.

Pentru susţinerea probei de departajare nu se percepe taxă.

Vezi şi: REZIDENŢIAT 2015. Incidente în timpul examenului, doi absolvenţi au fost daţi afară din sală

REZIDENŢIAT 2015 REGULAMENT- CONTESTAŢII

Universităţile de medicină şi farmacie au obligaţia de a transmite, în format electronic, Ministerului Sănătăţii, cu cel puţin 24 de ore înainte de afişare, clasificările definitive, în vederea emiterii ordinului ministrului sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire s-au făcut în aceeaşi zi, pe baza punctajului şi a clasificărilor, la o dată stabilită de comun acord de universităţile de medicină şi farmacie, în intervalul orar 9.00 – 21.00. Candidaţii s-au prezentat în centrul universitar unde au susţinut concursul de rezidenţiat.
 
În urma alegerii locului/postului şi a centrului de pregătire în specialitate se vor înainta Ministerului Sănătăţii listele nominale, inclusiv în format electronic, privind locurile/posturile, specialităţile şi centrele alese şi procesele-verbale ale sesiunii de alegeri (cu semnăturile candidaţilor) în termen de 3 zile lucrătoare.
 
Candidaţii care deţin un titlu de specialist şi aleg loc/post au obligaţia ca în termen de 15 zile de la data încheierii contractului individual de muncă pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, să depună la Ministerul Sănătăţii angajamentul de plată pentru cea de a doua specialitate.
 
Plata taxei se face în lei, anual, în două tranşe semestriale egale, în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la începutul semestrului. Neplata taxei în condiţiile stipulate în angajamentul de plată atrage excluderea definitivă din programul de pregătire.
 
Candidații nu pot alege loc/post în specialitatea în care sunt deja confirmați prin Ordin al ministrului sănătății.
 
Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor nu se vor putea redistribui altor candidaţi declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat.
 
Rezidentii au obligatia sa efectueze pregatirea si sa sustina examenul de specialist in specialitatea pentru care au optat, in maximum cinci ani de la data incheierii programului de pregatire.