REZIDENTIAT 2019, anunţ de la ministrul Sănătăţii: "Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului"

Publicat: Joi, 28 Noiembrie 2019 13:04 // Actualizat: Joi, 28 Noiembrie 2019 13:04 // Sursa: romaniatv.net

REZIDENTIAT 2019: Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că pentru rezidenţiatul care are loc în 8 decembrie s-au înscris 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie, iar centrele de examen sunt pregătite. ”Ne dorim ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60% din punctaj să fie admişi, în condiţiile în care resursa umană este deficitară”, a transmis ministrul Victor Costache.

Foto: televiziuneamedicala.ro

REZIDENTIAT 2019: "Cele 6 centre universitare îndeplinesc condiţiile pentru organizarea concursului de intrare în Rezidenţiat, dar şi pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenţi", a transmis, joi Ministerul Sănătăţii, care a precizat că ministrul Victor Costache a condus videoconferinţa organizată pe această temă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat şi despre adoptarea unor măsuri suplimentare care să dea posibilitatea concurenţilor care obţin la concurs peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară să fie admişi ca rezidenţi.

"Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar ne dorim ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, să fie admişi, în condiţiile în care resursa umană este deficitară. Vom găsi soluţii pentru aceşti tineri, aşa cum a asigurat şi primul ministru, şi am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului să prezinte o analiză în acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenţi. După concurs vom discuta împreună, toţi cei implicaţi, şi măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea acestui concurs în anii care urmează", a spus ministrul Costache în timpul videoconferinţei.

Reprezentanţii centrelor universitare în care este organizat concursul au informat că au capacitatea de a asigura suplimentarea numărului de rezidenţi, în special pentru specialităţile deficitare.

Ministerul Sănătăţii va organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie şi, la fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie (6283 medicină, 1740 medicină dentară, 853 farmacie).

Aceştia candidează pe un număr de 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară şi 256 farmacie şi 96 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu 558 numărul posturilor şi locurilor pe domeniul medicină, faţă de numărul de absolvenţi.

REZIDENTIAT 2019, GHID COMPLET. Înscrierea candidaților

Pentru evitarea aglomerației și reducerea timpului de așteptare la Direcțiile de Sănătate Publică din centrele universitare reamintim candidaților:

  • se pot înscrie la oricare din cele 42 Direcții de Sănătate Publică cu susținerea concursului în oricare din cele 6 centre universitare de concurs
  • înscrierea se face în perioada 7 - 19 noiembrie 2019, inclusiv
  • programul de depunere a dosarelor este:
    • luni - vineri orele 9,00 - 16,00,
    • sâmbătă 9,00 - 14,00


În București candidații au posibilitatea de a depune dosarul la:

  • Direcția de Sănătate Publică a Mun. BUCUREȘTI – Strada Avrig, nr. 72-74, sector 2
  • SAU
  • Direcția de Sănătate Publică a Jud. ILFOV – Str. Aviator Popișteanu, nr. 46, sector 1

REZIDENŢIAT 2019. Ministrul propus de PNL la Sănătate anunţă prima decizie în cazul examenului de REZIDENŢIAT

Rezidențiat 2019 CALENDAR:

14 noiembrie 2019- Transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu
25 noiembrie 2019- Centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu

27 noiembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: ;
29 noiembrie 2019 -Sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu;
05 decembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: ;
8 decembrie 2019 : Desfășurarea examenului de rezidențiat
17,18,19 decembrie 2019 – Alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut;
6-14 ianuarie 2020- Semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare;
14-16 ianuarie 2020 – Repartiția pe clinici de pregătire

 

Rezidențiat - pagina universității

Informații specifice fiecărui centru de concurs.

Anunțul de concurs

Pentru cei interesați publicăm anunțul de concurs și modelul de cerere de înscriere - sesiunea 8 decembrie 2019.

 ANUNȚ (publicația de concurs)
 Model cerere (.pdf)
 Model cerere (.docx)


Locuri și posturi

LOCURI la REZIDENŢIAT 2019. Numărul locurilor scoase la concurs pentru rezidențiat 2019 este 4.710, cu 18% mai mic faţă de anul precedent. Anul acesta, numărul a scăzut până la 4.710, cu 18% mai mic, fără nicio justificare. 

TAXĂ REZIDENŢIAT 2019. Taxa de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.

Pentru cei interesați publicăm locurile și posturile scoase la concurs - sesiunea 8 decembrie 2019.

 LOCURI scoase la concurs
 POSTURI scoase la concurs


Metodologia de concurs

Ca urmare a promulgării Legii nr. 197/31.10.2019, Ministerul Sănătății a elaborat și aprobat Metodologia pentru desfășurarea Concursului Național de Rezidențiat pentru sesiunea 8 decembrie 2019.

 

Modificări examen rezidențiat 2019

Potrivit ministrului Sorina Pintea, a apărut o nouă prevedere care reglementează speța numărului de locuri, raportat la numărul absolvenților, astfel încât, acestea să fie egale.

„A apărut o nouă prevedere, legată de numărul de locuri, astfel încât acestea să fie egale cu numărul absolvenților. Noi am aprobat printr-o Hotărâre de Guvern o cifră de școlarizare de 4.710 (locuri, n.red.). Practic, aceste discuții legate de cifra absolvenților, a pornit de la faptul că s-a speculat în spațiul public că locurile scoase la rezidențiat pe medicină generală sunt mai mici decât numărul absolvenților (…) Avem în România 3.401 absolvenți de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidențiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include și zona de medicină dentară și farmacie”, a mai spus Pintea.

Pentru 2019, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Taxă rezidențiat 2019

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin care stabilește exact cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 8 decembrie 2019. Acesta va intră în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de Ordin, care este pus în dezbatere publică până în 18 la REZIDENȚIAT 2019, sesiunea din 8 decembrie, cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8705
RON
29 Sep
noapte 15 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H