Rezolvare subiecte Bacalaureat 2025 Limba și literatura română: „Un elev care s-a pregătit va face față cu brio”

Rezolvare subiecte Bacalaureat 2025 Limba și literatura română. Profesoara Adelina Beldugan a venit cu sugestii de rezolvare a subiectelor primite la prima probă scrisă obligatorie.
Alina Costache
10 iun. 2025, 14:13
Rezolvare subiecte Bacalaureat 2025 Limba și literatura română:

Rezolvare subiecte Bacalaureat 2025 Limba și literatura română. Profesoara Adelina Beldugan a venit cu sugestii de rezolvare a subiectelor primite la prima probă scrisă obligatorie.

Potrivit profesoarei, cel de-al treilea subiect i-a scos din zona de confort pe elevi, iar pe unii dintre ei i-a surprins. Asta, deoarece în ultimii ani, cerințele arătau puțin diferit.

„Sunt de părere că subiectul al treilea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj”, a spus profesoara de limba și literatura română Adelina Beldugan pentru Edupedu.

Citește și: SUBIECTE BAC 2025 LA Matematică. Sfaturile profesorului Marius Perianu. Ce să facă elevii în ziua examenului ca să obțină notă mare

„Acum iată că s-au schimbat puțin lucrurile, absolut justificat și în conformitate cu programa de Bacalaureat, dar orice schimbare produce inițial panică. (…) Personajele literare cârciumarul Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici sau Harap-Alb, din „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ca să mă raportez la cele mai cunoscute de către elevi, reflectă foarte bine viziunea despre lume și viață a celor doi autori”, a mai adăugat aceasta.

„Un elev care s-a pregătit va face față cu brio acestei mici schimbări”, a mai transmis profesoara.

Rezolvarea completă a subiectelor Bacalaureat 2025 Limba și literatura română

Subiectul I 

1.⁠ ⁠”Sensul din text al cuvântului „prielnic” este oportun/ propice/ adecvat/ favorabil, iar al secvenței „pe timpuri” este pe vremuri/cândva/odinioară etc.

2.⁠ ⁠O caracteristică a profesorilor la al căror curs de inaugurare sălile erau pline o constituie: talentul oratoric al profesorilor/ calitatea științifică a informațiilor oferite de aceștia.

3.⁠ ⁠Momentul zilei în care are loc cursul de inaugurare susținut de Vasile Pârvan este seara, la apus, așa cum reiese din secvența: Soarele de toamnă, în crepuscul, străbătea palid și delicat pe ferestrele largi ale sălii de curs, prefirându-și ultimele raze […].

4.⁠ ⁠Vasile Pârvan face referire la originea numelui său pentru a-i familiariza cu acest aspect pe cei care îl vedeau pentru prima dată. El a considerat necesar ca și studenții noi să cunoască legătura dintre înfățișarea sa modestă și originea numelui Pârvan.

5.⁠ ⁠Atmosfera din sala „Odobescu” de dinaintea începerii cursului era una entuziastă, stăpânită de rumoare, studenții dar și simpli pasionați de cunoștințele de arheologie ale profesorul Vasile Pârvan, așteptau cu nerăbdare venirea acestuia.

La textul argumentativ, Subiectul I B, cerința este foarte bine aleasă, are o temă de actualitate și anume dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia. Fragmentul selectat arată clar că aspectul fizic nu împiedică nicicum calea spre succes, exemplu concludent fiind Vasile Pârvan care era foarte admirat de studenții săi.

Subiectul al II-lea a propus prezentarea rolului notațiilor autorului, un subiect preferat de elevi. Didascaliile din textul fragmentar Domnișoara Nastasia, de G. M. Zamfirescu, sunt generoase, fiind astfel destul de ușor de reperat necesitatea acestora. De exemplu, decorul este bine conturat, la fel și caracterizarea personajului Vulpașin și relația lui cu Nastasia. Indicii comportamentali sau gestuali se remarcă și ei, la fel și elementele de structură sau informații despre cadrul spațio-temporal.

Sunt de părere că subiectul al III-lea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj. Acum iată că s-au schimbat puțin lucrurile, absolut justificat și în conformitate cu programa de Bacalaureat, dar orice schimbare produce inițial panică. Totuși, discutând despre cei doi autori propuși, Ion Creangă și Ioan Slavici, doi dintre clasicii literaturii noastre, operele luate în discuție sunt creații literare fundamentale ale literaturii române și, după cum am observat, sunt pe placul elevilor. Personajele literare cârciumarul Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici sau Harap-Alb, din „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ca să mă raportez la cele mai cunoscute de către elevi, reflectă foarte bine viziunea despre lume și viață a celor doi autori și un elev care s-a pregătit va face față cu brio acestei mici schimbări”.

Citește și: Sfaturi pentru examenul de Bacalaureat la istorie. Profesoara Iuliana Căplescu: „Lecturați cu atenție sursele istorice puse la dispoziție”

DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție incendiară în costum de baie, la 52 de ani! „Ne place la mare, la soare!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
„E ca un cec în alb!” Adevărul despre „Reconstrucția Ucrainei”, punctul din programul Guvernului Bolojan. Exclusiv
Capital.ro
Se schimbă bancnotele. Banii naționali se vor transforma toți în Euro. S-a votat azi, 24 iunie
Playtech.ro
Cum îți schimbi furnizorul de energie înainte de 1 iulie. Așa eviți o explozie a prețului la energie după eliminarea plafonării
DailyBusiness
Taxa pe BOALĂ revine! Guvernul îi obligă pe români să plătească CASS pe anumite concedii medicale
Adevarul
Cât de mare e pericolul unor atentate teroriste în România după ce a izbucnit războiul SUA - Iran. Expert: „Riscul e acum peste tot”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Alertă sanitară lângă România. Sunt deja morți, iar vacanțele ar putea fi compromise
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Cancan.ro
BREAKING NEWS! Anunțul făcut de Donald Trump. E știrea momentului în lumea întreagă
Playsport.ro
TAXA obligatorie de circulație, de la 1 iulie : până la 5.000 de lei pentru șoferi. Schimbarea care lovește...
Capital.ro
Guvernul Bolojan taie aceste pensii. Anunț cum nu se poate mai clar: E dificil, dar da, coaliția e hotărâtă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
Tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski. Serviciile de informații spun că atacul a fost dejucat
Cum faci ca mirosul de parfum să reziste mai mult timp pe piele: trucuri dezvăluite de parfumieri celebri
MediaFlux
Creșteri de pensii pentru trei milioane de români. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluție în primării: Viceprimarii din comunele mici ar putea dispărea! Cseke Attila anunță restructurări și tăieri de sporuri