REZULTATE ALEGERI GRECIA: Cum au reacţionat liderii lumii la VICTORIA partidului SYRIZA

Liderii din întreaga lume şi mai ales cei din Europa erau cu ochii pe alegerile parlamentare anticipate din Grecia încă din perioda electorală. Victoria partidului antiausteritate Syriza nu era dorită de prouropeni, dar nici nu a fost o mare surpriză pentru aceştia.

26 ian. 2015, 13:28
REZULTATE ALEGERI GRECIA: Cum au reacţionat liderii lumii la VICTORIA partidului SYRIZA

După anunţarea, luni, a victoriei în alegeri a partidului Syriza, reacţiile liderilor lumii faţă de această victorie a partidului radical de stânga nu s-au lăsat aşteptate. Cei mai importanţi lideri ai lumii au reacţionat după ce Alexis Tsipras a devenit primul lider european ales pentru respingerea explicită a politicilor dificile impuse de UE membrilor săi.

Preşedinteşe francez, Francois Hollande, l-a felicitat pe Alexis Tsipras încă de duminică seara, de la primele rezultate ale scrutinului, pentru victoria partidului său, Syriza. Hollande i-a amintit lui Tsipras de  „prietenia care uneşte Franţa şi Grecia” şi i-a transmis dorinţa sa de „a continua cooperarea strânsă între cele două ţări, în beneficiul creşterii şi stabilităţii zonei euro, în spiritul progresului, solidarităţii şi responsabilităţii care se află în centrul valorilor europene”.

Premierul britanic David Cameron a fost mai reţinut, afirmând că, după aceste alegeri din Grecia, „va creşte incertitudinea economică în Europa”, după cum a trasnmis Cameron pe contul său de Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a fost preşedintele care l-a felicitat fără rezerve pe liderul Syriza, după victoria sa în alegeri. „Şeful statului rus s-a declarat sigur că Rusia şi Grecia vor continua să îşi consolideze cooperarea tradiţional constructivă în toate domeniile şi vor putea coopera în mod eficient pentru a rezolva problemele actuale din Europa şi din lume”, a precizat Kremlinul într-un comunicat. Putin i-a „urat lui Tsipras succes” în noile sale responsabilităţi, subliniind că victoria partidului său are loc într-un moment „deloc uşor” pentru Grecia.

Casa Albă a reacţionat cu prudenţă şi multă diplomaţie la rezultatul alegerilor din Grecia. „Felicităm Grecia pentru buna desfăşurare a alegerilor legislative”, a declarat Mark Stroh, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, menţionând că Washingtonul se aşteaptă la o cooperare „strânsă” cu noul Guvern de la Atena.

Cancelarul german, Angela Merkel, care, anterior alegerilor din Grecia şi-a manifestat temerile privind opţiunea electoratului elen care, de câţiva ani, cunoaşte măsuri de austeritate, a avut, luni, o declaraţie ponderată, transmiţându-i noului guvern grec să respecta angajamentele ţării sale. „Pentru noi este important ca măsurile noului guvern să vizeze continuarea relansării economice a Greciei, ceea ce implică faptul ca angajamentele asumate să fie respectate”, a transmis Cancelaria germană Atenei.