REZULTATE ALEGERI Israel 2019. Exit Poll-uri contradictorii, în două Netanyahu este înfrânt UPDATE

Trei exit-poll-uri dau rezultate diferite. În două conduce alianța condusă de Benny Gants și Yair Lapid, iar în unul cei de la Likud cu Benjamin Natanyahu se află la egalitate cu Benny Gantz.

09 apr. 2019, 19:45
REZULTATE ALEGERI Israel 2019. Exit Poll-uri contradictorii, în două Netanyahu este înfrânt UPDATE

UPDATE: Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu este condus de alianța de centru Alb și Albastru, a competitorului său, Benny Ganz, potrivit BBC, care indică un scors strâns, de 37 la 36 de locuri în Parlamentul israelian.

Niciun partid nu a obținut majoritatea parlamentară care îi permite formarea guvernului, ceea ce înseamnă că va urma o perioadă de negocieri în vedera formării unei alianțe majoritare.

Din cele 47 de partide care s-au înscris în cursa pentru alegerile legislative din Israel de anul acesta, numai 10 au trecut pragul, reușind să intre în Parlament, conform rezultatelor transmise de Haaretz.

Premierul Benjamin Netanyahu a încercat la acest scrutin să obţină al cincilea mandat. La finalul lunii februarie, Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupție.

Liderul israelian a fost pus sub cauzare privind corupţia şi a tensionat relaţiile cu militanţii palestinieni în Fâşia Gaza. Netanyahu neagă acuzaţiile de corupţie şi susţine că este victima unei „vânători de vrăjitoare” pentru a influenţa alegerile.

Cine este Benny Ganz. Mai obișnuit cu câmpurile de luptă decât cu luptele politice, foarte discret și longilin, Benny Gantz este o figură consensuală și respectată, considerat ca fiind de centru de presa locală. “Stângist”, corectează partizanii extremei drepte israeliene și cei ai lui Benjamin Netanyahu, care îl descriu ca “prea rece”, chiar “laxist și prea relaxat”.

Descendent a doi supraviețuitori, român și ungur, ai Holocaustului, co-fondatori ai unei comunități agricole în satul Kfar Ahim, ascuns în câmpia de coastă la circa 40 de kilometri vest de Ierusalim, fostul general deține o diplomă de istorie de la Universitatea din Tel-Aviv, un masterat în științe politice de la Universitatea din Haifa și un masterat de gestionarea resurselor naționale de a US Defense University. 


UPDATE: Atât Gantz, cât și Netanyahu, își revendică victoria alegerilor israeliene. 

„Am câștigat! Publicul israelian a avut cuvântul!”, a spus Benny Gantz . „Mulțumesc miilor de activiști și celor mai mult de un milion de alegători, aceste alegeri au un câștigător clar și un învigător clar. Netanyahu a promis 40 de locuri și a pierdut. Președintele poate vedea clar imaginea și ar trebui să să desemneze câștigătorul pentru a forma următorul guvern. Nu există altă opțiune!”, a mai spus Grantz.

Și premierului Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj: „Blocul de dreapta condus de Likud a avut o victorie clară. Mulțumesc cetățenilor Israelului pentru încredere. Voi începe să formez un guvern de dreapta cu partenerii noștri naturali cât mai curând în seara asta”. 

UPDATE: Rezultate contradictorii ale alegerilor din Israel. Trei exit-poll-uri dau rezultate diferite. Urnele s-au închis la ora 22.00 în Israel. S-au dat și primele rezultate de tip exit-poll.

UPDATE: Fiecare din cele 3 institute care au făcut măsurători sociologice la urne au dat rezultate diferite. În două conduce alianța condusă de Benny Gants și Yair Lapid, iar în unul cei de la Likud cu Benjamin Natanyahu se află la egalitate cu Benny Gantz

Autorităţile electorale au pregătit 10.720 de centre de votare din toată ţara şi încă 96 pentru ambasadele şi consulatele statului evreu din străinătate.

Sunt 6,3 milioane de votanţi eligibili în Israel, potrivit comisiei electorale a ţării.

Peste 40 de partide politice candidează pentru a prinde locuri în Knesset (Parlamentul israelian) şi numai 12 partide sunt aşteptate să treacă pragul electoral.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi partidul lui, Likud, precum şi alianţa politică „Albastru şi Alb” condusă de Generalul în retragere Benny Gants sunt principalii rivali în cadrul votului.

Marţi, Netanyahu le-a cerut votanţilor să voteze în număr mare pentru partidul său, pentru a asigura o majoritate confortabilă în Knesset.