REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. Ce scor îşi propun principalele partide la scrutinul de duminică

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. Liderii partidelor mari au ezitat să îşi asume un procent clar la scrutinul din 5 iunie, social-democraţii fiind însă siguri de locul întâi, liberalii dovedindu-se cei mai temători, iar cele trei partide mici - ALDE, UNPR şi PMP visând fiecare la un scor din două cifre.

05 iun. 2016, 04:05
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. Ce scor îşi propun principalele partide la scrutinul de duminică

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. În contextul în care alegerile locale vin la puţin timp după ce a fost condamnat definitiv în dosarul ”Referendumul”, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ezitat multă vreme până a avansat un procent clar pe care şi-l propune la locale. În cele din urmă, într-o emisiune televizată, el a declarat că în opinia sa PSD nu are cum să scadă sub 35%. Astfel, ţintele asumate au fost victoria Gabrielei Firea în Capitală, un număr de primari mai mare decât în prezent şi un vot politic la consiliile locale în jur de 35%.

El şi-a retras treptat declaraţiile despre o eventuală demisie din fruntea partidului, ultima versiune înainte de scrutinul de duminică fiind că îşi depune mandatul dacă PSD nu va fi primul în preferinţele electoratului. 

Copreşedintele PNL Vasile Blaga, a cărui scaun se clatină în eventualitatea unui rezultat slab al PNL, a fost şi mai precaut. El a refuzat să îşi propună un procent, dar a prognozat spre finalul campaniei că PNL va câştiga cel puţin jumătate din capitalele de judeţ în Moldova şi aproape toate în Ardeal şi Banat, îndemându-i pe liberali să se bată în toată ţara la fel. ”În Moldova vom câştiga cel puţin jumătate din capitalele de judeţ, iar în Ardeal şi Banat PSD va câştiga două primării dacă are noroc”, a fost pronosticul lui Blaga la evenimentul de sărbătorire a 141 de ani de la înfiiţarea PNL. El a subliniat că doreşte să desfiinţeze comentariile din media potrivit cărora pe liberali îi paşte un dezastru electoral şi vor pierde în mai toate judeţele.

El a declarat deja că nu crede că se impune un congres extraordinar al PNL după locale, poziţie susţinută şi de candidatul partidului la Bucureşti, Cătălin Predoiu, aflat şi el într-o situaţie dificilă ca şef al celei mai importante filiale. Predoiu şi-a evaluat propriile performanţe electorale pe baza sondajelor ca fiind între 23 şi 26%, dar în creştere.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan – în luptă cu Predoiu pentru a fi primul între învinşi – a declarat că are în jur de 16% din voturi în Capitală, iar USB va obţíne probabil 11 din 55 mandate de consilier.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat la sfârşitul lunii aprilie că îşi propune ca PMP să obţină la alegerile locale 10-12% din voturile pentru consiliile judeţene pentru a face posibilă atingerea obiectivului de 15-20% la alegerile parlamentare din toamnă.

„La vot politic pe consilii judeţene aş vrea să obţinem 10-12% ca să aşezăm platforma pentru alegerile legislative, unde obiectivul este 15-20%”, a declarat preşedintele PMP Traian Băsescu, la B1 TV, întrebat ce scor îşi propune să obţină PMP la alegerile locale. El a precizat că partidul pe care îl conduce are speranţe mari la primăriile Galaţi şi Ploieşti.

”Cel mai probabil ne vom păstra statutul de al treilea partid la nivel naţional”, a prognozat şi preşedintele UNPR, Valeriu Steriu.

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. Şi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu se consideră îndreptăţit la medalia de bronz, el declarând că îşi propune pe votul politic la consilii un scor din două cifre.

Aceste 3 partide mai au un punct în comun – demisiile liderilor în caz de eşec sunt excluse.

Întrebat care este ţinta partidului său pentru alegerile locale, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că obiectivul este să menţină numărul actual de primari.

„Dacă noi reuşim să menţinem în jurul cifrei de 200 de primari, cu patru, cinci primari mai mult sau mai puţin, înseamnă că ne-am făcut datoria. (…) În 2012, unde am câştigat, putem câştiga, dacă nu facem vreo greşeală în selecţia candidaţilor şi în campania electorală, putem câştiga toate primăriile, eventual putem să mai câştigăm două, trei, patru primării în plus”, a opinat el.