REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Când sunt primele EXIT POLL-URI şi primele REZULTATE PARŢIALE

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Comunicatele privind centralizarea rezultatelor alegerilor pentru preşedintele României vor fi făcute publice de către preşedinţii, sau, după caz, de purtătorii de cuvânt ai birourilor electorale şi vor fi afişate pe site-ul BEC, www.bec2014.ro. 

21 oct. 2014, 05:54
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Când sunt primele EXIT POLL-URI şi primele REZULTATE PARŢIALE

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Biroul Electoral Central (BEC), precum și birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului București și Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parțiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie, potrivit unei decizii aprobate în ședința BEC.

Conform documentului, informațiile vor fi disponibile și date publicității, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menționate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referință a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă față de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Biroul Electoral Central (BEC), precum şi birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie, potrivit unei decizii aprobate în şedinţa de joi. 

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Conform documentului, informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menţionate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00. 

Comunicatele privind centralizarea rezultatelor alegerilor pentru preşedintele României vor fi făcute publice de către preşedinţii, sau, după caz, de purtătorii de cuvânt ai birourilor electorale şi vor fi afişate pe site-ul BEC, www.bec2014.ro. 

Potrivit deciziei de joi, pe lângă BEC, birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, se organizează staţii de prelucrare şi centralizare a datelor şi informaţiilor cuprinse în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la nivelul secţiilor de votare, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea statisticienii din cadrul aparatului tehnic auxiliar al acestor birouri electorale desemnaţi în acest scop. 

În cadrul staţiilor de prelucrare, personalul Institutului Naţional de Statistică verifică şi procesează în sistemul informatic procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare, generează din sistemul informatic şi înaintează spre aprobare birourilor electorale pe lângă care funcţionează, procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la nivel de judeţ, sector, străinătate, precum şi la nivel naţional. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Ştefănescu, editor: Vicenţiu Purcărea)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat în şedinţa de duminică o decizie de acreditare a Societăţii Cercetare Consultanţă Sociologică „Sociopol” pentru realizarea unui sondaj de opinie la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale. 

Operatorii de sondaj ai Sociopol vor avea acces, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în interiorul secţiilor de votare, se arată într-o decizie a BEC publicată pe site-ul instituţiei. 

De asemenea, operatorii au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, mai arată sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Florentina Ştefănescu, editor: Marius Frăţilă)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, ultimul sondaj: Victor Ponta este perceput de majoritatea românilor drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, fiind considerat şi cel mai potrivit pentru a îndeplini funcţia de şef al statului, conform Barometrului realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 2-8 octombrie. 

„La întrebarea „Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale din acest an, 57,2% dintre votanţii care au indicat un nume (dintre cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale. Pe poziţia secundă, urmează Klaus Iohannis, despre care 33,5% dintre votanţii care indică un nume cred că va câştiga alegerile prezidenţiale”, precizează INSCOP, într-un comunicat remis marţi AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, urmează Călin Popescu-Tăriceanu, despre care 4,1% dintre votanţii care indică un nume spun că va câştiga alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, cu 2,6% dintre opţiuni, Monica Macovei – 0,7%, Teodor Meleşcanu – 0,7%, Dan Diaconescu – 0,7%, Corneliu Vadim Tudor – 0,3%, Gheorghe Funar – 0,2%. 

Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brînză, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei nu au fost menţionaţi deloc drept posibili câştigători ai alegerilor prezidenţiale. 

Conform detaliilor suplimentare furnizate de site-ul inscop.ro, votanţii lui Victor Ponta sunt „cei fideli prin faptul că peste 90% dintre ei cred că acesta va câştiga alegerile prezidenţiale”. 

„Restul nu ştiu sau nu răspund la întrebare. Niciunul nu îl indică pe Klaus Iohannis drept câştigător al alegerilor. Aproape trei pătrimi dintre votanţii lui Klaus Iohannis cred că acesta va câştiga alegerile, restul fie indicând pe Victor Ponta drept câştigător al alegerilor, fie alegând opţiunea de răspuns „Nu ştiu/Nu Răspund””, precizează inscop.ro. 

Pe de altă parte, institutul de cercetare relevă că la întrebarea „Dincolo de preferinţele dvs. personale, care dintre următorii candidaţi la alegerile prezidenţiale credeţi că se potriveşte cel mai bine cu cerinţele funcţiei de preşedinte?”, 41,8% dintre votanţii care indică un nume (dintre cei care votează în mod sigur în turul I, fără non-răspunsuri şi fără varianta ‘niciunul’) consideră că Victor Ponta se potriveşte cel mai bine cu cerinţele funcţiei de preşedinte. 

El este urmat de Klaus Iohannis, cu 29,7% dintre opţiuni. Pe locurile următoare se situează Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu (ambii cu 7,8%), Elena Udrea (5,3%), Monica Macovei (4%), Dan Diaconescu (1,7%). 

Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, William Brânză cumulează 1,9% dintre răspunsuri. Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei nu au primit niciun răspuns favorabil. 

„Acest clasament reproduce în linii mari topul intenţiei de vot, majoritatea votanţilor indicând acelaşi personaj pe care îl votează. Totuşi, remarcăm mici diferenţe date, probabil, de percepţia populaţiei cu privire la profilul personal al unora dintre candidaţi pe care votanţii îi consideră, în virtutea carierei, a activităţilor anterioare, mai potriviţi pentru funcţia de preşedinte. De asemenea, alte diferenţe au cauze obiective tehnice legate de recalcularea procentelor după eliminarea non-răspunsurilor”, se mai arată pe inscop.ro. 

„Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.095 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. AGERPRES/(AS – autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Florin Marin)


loading...