REZULTATE BACALAUREAT 2015: Câţi elevi au fost eliminaţi la Bihor

REZULTATE BACALAUREAT 2015: Prefectul județului Bihor, Claudiu Pop a subliniat joi, în ședința Colegiului Prefectural, că nu toți candidații la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Unirea din Ștei au fost eliminați, așa cum s-a vehiculat, ci doar cei care au copiat sau au fost sursă de inspirație pentru alții.

30 iul. 2015, 10:39
REZULTATE BACALAUREAT 2015: Câţi elevi au fost eliminaţi la Bihor

REZULTATE BACALAUREAT 2015: ‘Vreau să face precizarea aici că au fost eliminați 108 din cei 189 de candidați care au susținut examenul. Deci nu toți cei care au susținut examenul la Ștei au fost eliminați, pentru că la un moment dat s-a produs o confuzie, că s-au eliminat toți. Verificându-se temeinic înregistrările, de către membrii comisiei și Corpul de control al ministrului, s-a mers punctual și s-a văzut exact cei care au copiat, până la urmă, pentru că nu pot să spun altfel’, a declarat prefectul Claudiu Pop.

Totodată, el a precizat că șefa de promoție de la Ștei, aflată printre cei care au fost eliminați, ar fi fost „sursă de inspirație” pentru ceilalți colegi.

‘Din informațiile pe care le am de la inspectorat, am aflat răspunsul la întrebarea logică ‘de ce?’. Pentru că, mi s-a spus, a fost sursă de inspirație, a pus la dispoziție celorlalți lucrarea sau subiectele. Deci vreau să fie clar pentru toată lumea că nu s-au eliminat toți cei care au susținut examenul, ci, în baza analizelor, s-au eliminat doar cei care, efectiv, au copiat și și-au creat un avantaj, lucru cu care evident nu poate fi nimeni de acord. Nota de la Bacalaureat contează pentru admiterea la facultate și nu este corect ca un elev care muncește patru ani să aibă aceeași notă cu unul care copiază timp de două ore,’ a spus prefectul.

La examenul de Bacalaureat sesiunea din vară, la nivelul județului Bihor, au fost eliminați pentru fraudă și tentativă de fraudă 117 candidați, din care 111 la Centru de examen din Colegiul tehnic ‘Unirea’ din Ștei, a reieșit din raportul prezentat joi de Kery Hajnal, inspector școlar general adjunct, în Colegiul prefectural.

Din totalul celor 117, un candidat a fost eliminat la Colegiul național ‘Mihai Eminescu’, din Oradea, un altul la Colegiul național ‘Emanuil Gojdu’, patru de la Liceul tehnologic nr. 1 Popești și 111 de la Colegiul Unirea din Ștei. Dintre aceștia, trei au fost eliminați în prima zi de examen, iar ceilalți 108 au fost eliminați ulterior, în urma unei sesizări.

După contestații, procentul de promovabilitate a crescut, la nivelul județului, de la 63,42% la 64,75 %, peste media pe țară și în creștere față de anul anterior când a fost de numai 59,36%, a precizat prof. Kery.