Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Fost ministru al Educaţiei: „Rezultatele reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului”

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, este de părere că rezultatele obţinute de elevi la examenul de evaluare naţională reflectă o funcţionare cosmetizată a sistemului.

24 iun. 2022, 15:29
Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Fost ministru al Educaţiei: „Rezultatele reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului”

Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Ministrul Educaţiei a anunţat, joi, că peste 82% dintre elevii care au susţinut examenul de evaluare naţională au obţinut medii de peste 5.

Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Mircea Miclea: Rezultatele oglindesc efortul părinților de a asigura meditații și ocolesc deficitele din ultimii 2 ani

Citeşte şi EXAMENE NAŢIONALE 2022. Câţi bani primeşte un profesor pentru fiecare lucrare corectată

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, spune că dacă rezultatele obținute la examen de absolvenții claselor a VIII-a reflectă funcționarea reală a sistemului, atunci sistemul funcționează mai bine în acest an decât în toți cei 11 ani din urmă. Acesta are însă dubii şi spune că rezultatele reflectă, de fapt, o funcționare cosmetizată a sistemului.

„Toată lumea știe, inclusiv ministrul a recunoscut că mai ales din cauza pandemiei calitatea predării și învățării în educație s-a deteriorat substanțial în ultimii ani (…). Ca atare, nu putem spune că rezultatele reflectă funcționarea reală, din moment ce cu toții știm că funcționarea reală a sistemului a fost foarte slabă în ultimii ani.

Atunci avem a doua alternativă: și anume, să spunem că rezultatele reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului; iar această alternativă e mult mai validă.

Parțial a fost prezentată probabil indirect și de ministru, care a spus că subiectele au fost bine calibrate, adică au fost făcute în așa fel încât să se obțină rezultate bune fără a reflecta deficitele din ultimii 2 ani din sistemul educațional”, a afirmat profesorul Mircea Miclea, potrivit edupedu.ro. 

Fostul ministru a explicat şi care ar fi cauza discrepanţei uriaşe între rezultatele elevilor de la sat şi ale celor din oraşe. Reamintim că ponderea copiilor din mediul rural care au luat medii sub 5 la Evaluarea Națională este de aproape trei ori mai mare decât în cazul elevilor din mediul urban.

“Cauza este determinată de lipsa de oportunități pentru cei din mediul rural, față de cei din urban, oportunități de a avea profesori buni și părinți care să își permită să îi susțină pe copii la meditații.

Așadar, cred că diagnosticul sistemului trebuie pus mai degrabă uitându-ne la ce face efectiv sistemul, nu părinții cu resursele lor suplimentare”, a mai spus fostul ministru al Educaţiei.

Citeşte şi REZULTATE EVALUARE 2022, premianţii anului. Denisa a luat media 10 învăţând de pe telefonul bunicii