Rezultate promiţătoare ale unor teste clinice privind un nou tratament anticancer

Un nou tratament anticancer dezvoltat de compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences poate ţine în viaţă cel puţin un an pacienţi care au unele dintre cele mai grave forme de limfom, relevă rezultatele unui test clinic, dar rămân obstacole până la utilizarea la scară largă, scrie FT.
Alina Costache
17 dec. 2017, 07:36
Rezultate promiţătoare ale unor teste clinice privind un nou tratament anticancer

Studiul va contribui la risipirea dubiilor referitoare la eficienţa terapiei cu receptori de antigen chimerici (Car-T) şi va consolida încrederea investitorilor în companiile care dezvoltă tratamente de acest tip, explică cotidianul Financial Times.

Terapia Car-T constă în extragerea unor celule sanguine şi prelucrarea acestora în laborator astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp.

Tratamentul inovator a produs rezultate impresionante în cursul testelor clinice, reuşind remisii ale cancerului la pacienţi care mai aveau de trăit doar câteva săptămâni sau luni. În contextul efectelor benefice observate la persoane care ar fi murit, autorităţile de reglementare au accelerat procedurile de aprobare a terapiilor Car-T. Dar graba fără precedent a condus la situaţii neobişnuite, în care unele medicamente au primit undă verde înainte de a se şti dacă efectele sunt durabile, notează FT.

Testarea produsului companiei Gilead Sciences, Yescarta, arată că după o perioadă medie de 15,4 luni, 59% dintre pacienţii cu limfom non-Hodgkin încă erau în viaţă, 42% erau în remisie, iar 40% nu mai prezentau urme de cancer.

„Cu actualele terapii, durata medie de viaţă pentru oamenii cu această boală este de doar şase luni, dar noile teste relevă că pacienţii sunt încă în viaţă la un an de la începerea tratamentului”, afirmă coordonatorul studiului, doctor Sattva Neelapu, profesor la Universitatea din Texas.

Citeşte şi Forma rară de cancer feminin care ucide dacă nu este depistată din timp

Brad Loncar, fondatorul Fondului pentru Imunoterapie Loncar, acţionar la compania Gilead şi la alţi producători de terapii Car-T, a declarat: „Aceste tratamente au fost dezvoltate atât de rapid astfel că nu ştim dacă sunt durabile, de aceea aceste rezultate sunt foarte importante. Principala întrebare este ce înseamnă trecerea de la şase luni la un an. Iar obiectivul este să vindecăm oameni: acesta este lucrul captivant”.

„Toată lumea aştepta aceste rezultate, suntem încântaţi că ne confirmă ceea ce speram”, a declarat David Chang, director pentru Cercetare şi Dezvoltare la firma Kite, filiala Gilead Sciences pentru terapii celulare.

Rezultatele studiului au fost prezentate duminică, la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hematologie, desfăşurată în oraşul american Atlanta.

Un studiu separat privind o terapie rivală de tip Car-T, Kymriah, dezvoltată de compania Novartis, evidenţiază perspectivele acestui medicament. După şase luni, aproape o treime dintre pacienţi nu mai aveau cancer, iar alţi 7% erau în remisie.

Un test cu o terapie similară, dezvoltată de Celgene şi de Bluebird Bio, sugerează că terapia Car-T poate fi utilizată şi pentru tratarea unui alt tip de cancer, mielomul multiplu.

Însă, în pofida rezultatelor pozitive, rămân numeroase obstacole în calea utilizării la scară largă a terapiilor Car-T, inclusiv efecte secundare toxice care au cauzat numeroase decese în timpul testelor clinice.

În plus, procesul de producţie este foarte scump, astfel că producătorii aplică unele dintre cele mai mari preţuri observate vreodată în industria farmaceutică. Compania Gilead Sciences cere 373.000 de dolari pentru tratamentul Yescarta, iar Novartis 475.000 de dolari pentru medicamentul Kymriah, banii fiind returnaţi dacă tratamentul nu dă rezultate.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Legea veche de zeci de ani în România se schimbă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce