Rezultate Rezidențiat 2022 Cluj. Anunţ important despre limita de promovabilitate

Rezidențiat 2022. Regulile oficiale la examenul din 20 noiembrie s-au schimbat faţă de anii trecuţi, cum se face admiterea la rezidenţiat.

20 nov. 2022, 11:27
Rezultate Rezidențiat 2022 Cluj. Anunţ important despre limita de promovabilitate

Rezultate Rezidențiat 2022 Cluj. Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidați. Aceștia vor concura pentru un număr de 5.866 locuri și posturi din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară și 511 locuri și posturi pentru domeniul farmacie.

Grilele corecte

Grila corectă / domeniu de concurs / tip caiet
20.11.2022

Nr. Caiet tip MEDICINA MEDICINA DENTARA FARMACIE
1 Caiet tip A descarca descarca descarca
2 Caiet tip B descarca descarca descarca
3 Caiet tip C descarca descarca descarca
4 Caiet tip D descarca descarca descarca

Examenul national de Rezidenţiat reprezintă pentru absolvenţii învăţământului medico-farmaceutic un moment definitoriu. Absolvenţii clujeni se situează pe primele locuri la acest examen naţional. Cei mai mulţi dintre ei, precum şi absolvenţii altor universităţi medicale din ţară, revin în Alma Mater pentru parcurgerea ciclului de pregătire în rezidenţiat. Actualmente în universitate îşi desfaşoară activitatea aproximativ 2000 de rezidenţi.

REZULTATE REZIDENŢIAT 2022. Grile corecte REZIDENŢIAT 2022, se bat doi medici pe loc deşi e criză uriaşă în România
Lista completă a locurilor și posturilor scoase la concurs la rezidențiat 2022 o puteți consulta în următorul link: rezidentiat.ms.ro/2022.

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.432 de candidați: 771 de absolvenți de Medicină, 278 de absolvenți de Medicină dentară și 383 de absolvenți de Farmacie.

În anunț se arată că „examenul scris va începe duminică, 20 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Acesta se va desfășura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic.”

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

„La concursul de rezidențiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară și cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii –  medicină, medicină dentară și farmacie – au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca”, potrivit informării.

Candidații vor avea acces în sălile de examen începând cu ora 8:30, se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul. La ora 09:00, candidații primesc grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei, urmând ca la ora 10:00 să se desigileze sacii în care se află caietele cu întrebări.

Concursul se va desfășura în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

Limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional

În data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022.

Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent.

REZIDENŢIAT 2022. S-au schimbat regulile pe ultima sută de metri, scandal uriaş. Preşedintele Colegiului Medicilor, semnal de alarmă

În urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat.

Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidențiat, limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire.