Rezultatele alegerilor pentru Primăria Chişinău au fost anulate. Andrei Năstase va contesta decizia

Rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău au fost anulate. Andrei Năstase anunță că va contesta decizia: "Plahotniuc a comandat hotărărea"

19 iun. 2018, 19:51
Rezultatele alegerilor pentru Primăria Chişinău au fost anulate. Andrei Năstase va contesta decizia

Rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, nu au fost validate în instanță, anunță agora.md.

„Cunoaștem cu cine avem de a face, cu o mafie pentru care nu contează votul cetățenilor. Eram pregătiți pentru orice. Nimic nu recomanda o asemenea hotărâre. Eu mi-am dorit participarea presei la ședință. Asta s-a vrut. S-a tărăgănat până în noapte. Eu fac un îndemn către toți – să nu facem absolut nimic în această seară”, a declarat primarul ales Andrei Năstase.

„O decizie arbitrară, încălcare a legii. Nimic nu recomandă această decizie. Asta s-a vrut, s-a tărăgănat. Atât a trebuit, două ore jumatate ca judecatoarea să ajungă la o concluzie vădit eronată. Plahotniuc este acel care a comandat aceasta hotărâre. În această țară exista un individ care se teme să-și piardă libertatea”, a adăugat acesta.

Andrei Năstase a mai adăugat că va contesta decizia la Curtea de Apel și roagă cetățenii să parcipe în mod pașnic la proteste.

În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală a Republicii Moldova, la vot s-au prezentat 248.674 de alegători, ceea ce înseamnă o rată de participare de 39,12%.

La Chişinău au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017, a fost organizat şi un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.