Schimbări în sistemul de sănătate, începând cu 1 august. Ce se întâmplă cu gărzile medicilor

Miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, au avut joi o întrevedere cu reprezentanţi ai mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce priveşte reglementarea gărzilor suplimentare. Cei doi ministri au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoastere a faptului ca exista un spatiu de ameliorare in acest domeniu si ca ambele ministere sunt complet deschise in ceea ce priveste cautarea unor solutii in acest sens.

29 iul. 2016, 12:27
Schimbări în sistemul de sănătate, începând cu 1 august. Ce se întâmplă cu gărzile medicilor

„Ameliorarile din sistemul sanitar nu apartin nici ministrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din Romania și, bineinteles, pacientilor. Ministrii Muncii si Sanatatii apreciaza in mod deosebit discutiile constructive avute ieri in sensul in care reprezentantii sindicali au manifestat intelegere fata de constrangerile bugetare existente, mai ales in urma alocarii suplimentare a unui miliard de lei pentru salarizarea din sistemul sanitar odata cu intrarea in vigoare a OUG 20 / 2016”, se arată într-un comunicat comun al Ministerelor Muncii şi Sănătăţii.

Ce se intampla de la 1 august?

Garzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnarii unui contract cu spitalul. „Este o masura care vine sa indrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de munca cu timpi partiali care va reglementa efectuarea garzilor suplimentare reprezinta o baza legala care confera medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii”, se arată în comunicat.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, de la 1 august, garzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate in considerare atat la vechimea in munca, cat si la vechimea in specialitate.

Garzile suplimentare vor fi platite cu sporuri intre 25-75% pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv intre 50-100% in weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sanatatii.

Medicii care nu au contract de munca pe norma intreaga, ci efectueaza numai garzi, vor avea dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul muncit in garzi.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor