Risc de escaladare a războiului. Zelenski cere Occidentului permisiunea de a ataca Rusia. Moscova ameninţă Republica Moldova

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Occidentului permisiunea să atace infrastructuri militare din Rusia.
Filip Stan
24 mai 2024, 11:37
Risc de escaladare a războiului. Zelenski cere Occidentului permisiunea de a ataca Rusia. Moscova ameninţă Republica Moldova
Lovitură năprasnică dată de Zelenski armatei lui Putin vineri seara

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul Federaţiei Ruse, infrastructuri cu care armata rusă loveşte teritoriul ucrainean, informează vineri EFE.

În discursul său către naţiune din noaptea de joi spre vineri, Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete şi bombe aeriene dirijate împotriva regiunii de graniţă Harkov, în care şi-au pierdut viaţa şapte 7 civili şi care au fost lansate de pe teritoriul rus, acuzând deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina şi interdicţia impusă Kievului de majoritatea aliaţilor, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar „pentru că Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”, a avertizat Zelenski, care şi-a exprimat regretul că armata sa nu poate „distruge lansatoarele de rachete” cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricţii şi a lipsei rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acţiune pe care Kievul le foloseşte cu succes pentru a distruge ţinte militare ruseşti în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi.

Premierul Ucrainei face apel la ţara noastră, după ce Iohannis a refuzat să dea dea Kievului sisteme de rachete Patriot: „Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie”

Însă majoritatea aliaţilor Ucrainei au interzis până acum acestei ţări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.

Regatul Unit a anunţat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de provenienţă britanică. În schimb, Statele Unite, Franţa şi majoritatea aliaţilor Ucrainei nu şi-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.

„Toate ţările (din lume) ar percepe restricţiile în lupta împotriva terorii ca fiind greşite şi nedrepte”, a insistat Zelenski în discursul său. „Protejarea vieţii trebuie să se bazeze pe toate instrumentele necesare pentru a învinge într-adevăr teroriştii”, a adăugat şeful statului ucrainean, făcând referire la Rusia şi cerând mai multă „hotărâre” din partea liderilor străini.

Şeful FSB: NATO antrenează Chişinăul într-o confruntare militară cu Moscova şi Minskul

NATO încearcă să târască Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarusul, a avertizat vineri directorul Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit agenţiei oficiale TASS.

„Cum funcţionează instrumentele de control extern, vedem pe exemplul Moldovei. Autorităţile moldoveneşti şi-au pierdut de fapt independenţa politică. Mai mult, astăzi Chişinăul se confruntă cu problema abandonării identităţii sale naţionale şi a statalităţii în general”, a declarat el.

„Alianţa (NATO) antrenează literalmente Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarus”, a adăugat şeful FSB.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află vineri în vizită în Belarus. Aleksandr Bortnikov a făcut aceste afirmaţii evaluând ameninţările existente la adresa Comunităţii Statelor Independente (CSI) în cadrul unei reuniuni a şefilor serviciilor speciale şi de securitate din organizaţia fostelor republici sovietice care gravitează în jurul Moscovei, precizează TASS.

Declaraţiile şefului FSB intervin după ce în ajun Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, lansase acuzaţii similare.

Şeful Armatei, după controversele privind serviciul militar, vine cu noi avertismente: „Există riscul escaladării conflictului din Ucraina, iar România trebuie să se pregătească”

Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre. Moscova a avertizat aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”.

„Târârea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană are un caracter artificial şi ostentativ şi nu este necesară pentru locuitorii Europei”, a spus Zaharova într-un briefing de presă. „Este vorba de dizolvarea acestor ţări în comunităţi NATO-centrice sau direct în volane NATO”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce tip de carne nu e bine să cumperi din magazine. Românii o adoră, deși sunt șanse mari să fie contaminată
Capital.ro
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Asfaltul pe Podul Suspendat Brăila-Tulcea Din Nou Deteriorat
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?