Risc de gradul patru de avalanşe în masivul Făgăraş. La Bâlea Lac, zăpada este de un metru şi jumătate

Riscul de producere de avalanşe în zona Bâlea Lac, la peste 1.800 de metri altitudine, pe versantul nordic din masivul Făgăraş, a crescut miercuri la gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, avertizează meteorologii. În zona turistică Bâlea Lac se înregistrează un strat de zăpadă de un metru şi jumătate înălţime, iar riscul de producere a avalanşelor este considerat unul mare de către meteorologi.

28 ian. 2014, 08:12
Risc de gradul patru de avalanşe în masivul Făgăraş. La Bâlea Lac, zăpada este de un metru şi jumătate

O jumătate de metru de zăpadă s-a depus, în ultimele trei zile, în zona turistică Bâlea Lac, unde se află hotelul de gheaţă şi alte trei cabane. Acest nou strat de zăpadă, „cu o rezistenţă scăzută, este depus peste stratul mai vechi, alcătuit predominant din zone cu cristale faţetate, separate de cruste subţiri de gheaţă. (…) Datorită cantităţii mari de zăpadă uşoară şi necoezivă, din partea superioară, există riscul dislocării acesteia pe pantele suficient de înclinate şi declanşării de avalanşe spontane”, potrivit site-ului oficial al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Accesul la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina.

Situată la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, neexistând cursă regulată de autobuz. Majoritatea turiştilor ajung aici cu maşinile personale sau în grupuri organizate, cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărăşanul este închis pe durata iernii, toţi turiştii sunt obligaţi să urce cu telecabina la construcţiile de gheaţă şi cabane.