Risc de viituri după ruperea de nori. Cod galben de inundaţii în opt judeţe din ţară. Populaţia este sfătuită să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă

Judeţele vizate de atenţionarea Cod Galben sunt  Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Tulcea. Fenomenele pot avea intensitate şi probabilitate crescută în judeţele Braşov, Prahova şi Buzău.
Filip Stan
07 mai 2025, 12:47
Risc de viituri după ruperea de nori. Cod galben de inundaţii în opt judeţe din ţară. Populaţia este sfătuită să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă

Hidrologii au emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi dimineaţă, în judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Tulcea. Astfel, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de atenţie.

Meteorologii Accuweather anunță opt zile de ploi și temperaturi scăzute în București. Apoi vine vreme de vară

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, în contextul evoluţiei hidrometeorologice actuale şi al prognozei pentru următoarele 24 de ore, o atenţionare Cod Galben de inundaţii, valabilă de miercuri, de la ora 12:00, până joi, la ora 06:00.

Pe fondul precipitaţiilor prognozate şi al propagării acestora, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de atenţie.

Citește și: Furtuna a făcut prăpăd în ţară. ANM anunţă noi ruperi de nori în orele următoare

Judeţele vizate de atenţionarea Cod Galben sunt  Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Tulcea.

Fenomenele pot avea intensitate şi probabilitate crescută în judeţele Braşov, Prahova şi Buzău, unde se recomandă o monitorizare atentă şi măsuri suplimentare de prevenţie.

Populaţia este sfătuită să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă sau în zonele joase şi să urmărească informările transmise de autorităţi.

 

UNSAR: Inundaţiile provoacă pagube de patru ori mai mari locuinţelor. Anul trecut au fost plătite 22,4 milioane lei pentru repararea locuinţelor distruse de ape, de patru ori mai mult decât în 2023

Anul trecut au fost plătite 22,4 milioane lei pentru repararea locuinţelor distruse de ape, o sumă aproape de patru ori mai mare decât în 2023, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

”Inundaţiile nu mai sunt un eveniment rar sau izolat, ci o ameninţare tot mai frecventă şi mai periculoasă care afectează mii de familii din România în fiecare an. Un exemplu foarte recent sunt fenomenele meteo care au afectat noaptea trecută mai multe regiuni din ţară. Totodată, nu putem uita nici inundaţiile de anul trecut din judeţul Galaţi – unde, în urma precipitaţiilor abundente şi a creşterii rapide a nivelului apei, mai multe comunităţi au fost inundate, iar mii de locuinţe au fost grav afectate. Autorităţile au declarat stare de alertă, iar numeroase gospodării au rămas izolate sau au suferit daune considerabile, iar reconstrucţia lor a presupus costuri importante”, informează UNSAR.

Aceste tendinţe se reflectă şi în datele analizate la nivelul asociaţiei. Astfel, în total, anul trecut au fost plătite 22,4 milioane lei pentru repararea locuinţelor distruse de ape, o sumă aproape de patru ori mai mare decât în 2023. Numărul dosarelor de daună achitate anul trecut a fost de 1.165, în creştere cu 25% faţă de 2023. Aşadar, în fiecare zi a anului trecut, 3 locuinţe au fost afectate de inundaţii, iar valoarea medie a despăgubirilor achitate într-un  dosar de daună a depăşit 19.200 lei, evidenţiind costurile semnificative ale pagubelor pe care le provoacă acest fenomen natural.

 

”Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente, iar fiecare inundaţie poate distruge nu doar bunuri, ci şi liniştea unui cămin. Asigurarea locuinţei nu înseamnă doar protecţie, ci şi evitarea unui dezastru financiar. Este o necesitate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Fără o protecţie financiară adecvată, reconstrucţia locuinţei devine, prin urmare,  o povară grea, dacă nu imposibil de suportat pentru multe familii, mai ales că frecvenţa şi severitatea inundaţiilor sunt în continuă creştere, spun reprezentanţii UNSAR.

”Multe dintre casele afectate anul trecut de inundaţii nu aveau asigurare, iar reconstrucţia lor continuă să fie o povară foarte greu de suportat. Companiile de asigurări sunt pregătite şi au expertiza necesară pentru a face faţă acestor dezastre – trebuie doar să ne asigurăm locuinţele”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale (inundaţii, cutremure, alunecări de teren), dar şi de alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii cauzate de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii de reparaţie în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii ale instalaţiilor de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii plătesc despăgubiri de circa 6,5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală