RISC însemnat de producere a AVALANŞELOR în zona montană din Argeş

Riscul de producere a avalanşelor este însemnat în zonele montane înalte din judeţul Argeş, grosimea stratului de zăpadă ajungând în unele locuri la 150 de centimetri, a avertizat, luni, Serviciul Public Salvamont (SPS).

27 ian. 2014, 15:46
RISC însemnat de producere a AVALANŞELOR în zona montană din Argeş

„În urma ninsorilor şi vântului puternic din ultimele zile, stratul de zăpadă la staţia meteo Bâlea Lac şi la Cota 2000 – Transfăgărăşan este de 150 de centimetri, pe alocuri însă, datorită viscolului, poate fi mai mare. În aceste condiţii, există risc însemnat de producere a avalanşelor”, a anunţat şeful SPS Argeş, Ion Sănduloiu.

Risc de producere a avalanşelor există şi în zonele mai joase, împădurite, unde se pot forma scurgeri de zăpadă de dimensiuni medii. Salvamontiştii avertizează că toate traseele montane din judeţul Argeş, în special cele cu ieşire în golul alpin, sunt închise.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al treilea de risc, însemnat, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situaţii unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma „salvamont” prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. La acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.

„De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia. În orice caz, în afara echipamentului de iarnă obligatoriu, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute”, a precizat Ion Sănduloiu.

Citeşte şi Risc însemnat de AVALANŞĂ în Munţii Făgăraş. Stratul de zăpadă are peste 1,3 metri la Bâlea Lac