Risc mare de producere a avalanşelor în masivele Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii anunţă că riscul producerii avalanşelor la altitudini mari în masivele Făgăraş şi Bucegi este de patru, pe o scară de la unu la cinci, fiind ”risc mare”, iar în unele zone sunt formate depozite mari de zăpadă. Instabilitatea stratului de zăpadă este cauzatăă de încălzirea accidentuată a vremii.

11 dec. 2017, 16:38
Risc mare de producere a avalanşelor în masivele Făgăraş şi Bucegi

În Munţii Făgăraş şi în Munţii Bucegi, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, riscul producerii avalanşelor este mare.

„Datorită încălzirii accentuate a vremii şi a insolaţiei, zăpada se va topi, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l. Riscul declanşării de avalanşe spontane de topire va fi mare începând din orele amiezii, în special pe versanţii însoriţi”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini mai mici, riscul de producere a avalanşelor este „însemnat” şi se va menţine constant în următoarele 24 de ore. Vezi: COD ROŞU de ninsori. Alertă de ultimă oră de la meteorologi

Meteorologii anunţă că stratul de zăpadă are 110 centimetri la Bâlea Lac, 97 centimetri la Vârful Omu, 24 centimetri Sinaia, 14 centimetri la Fundata şi 12 centimetri la Predeal.

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Salvamont Sibiu au anunţat că, pentru prevenirea accidentelor montane, solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

„Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi de asemenea să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă)”, anunţă Salvamont Sibiu.

Traseele turistice superioare cabanelor din Munţii Făgăraşului sunt închise.