Riscul de blocaje în piaţa de gaze. ONG: România nu-şi va putea acoperi întreg consumul de gaze în februarie

România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie, a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă. În schimb, secretarul de stat George Niculescu arată că Ministerul Energiei nu-şi pune deocamdată această problemă.

24 nov. 2021, 11:24
Riscul de blocaje în piaţa de gaze. ONG: România nu-şi va putea acoperi întreg consumul de gaze în februarie

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie ( ANRE ) Zoltan Nagy-Bege a afirmat că majoritatea furnizorilor nu au emis încă facturi pentru consumul aferent lunii noiembrie, din lipsa normelor de aplicare a Legii 259 privind plafonarea şi compensarea facturilor, deşi legea se aplică de la 1 noiembrie.

Citeşte şi: Tanczos Barna: Taxa pe centralele vechi, doar dacă cere Uniunea Europeană

Vicepreşedintele ANRE a avertizat că în perioada imediat următoare trei furnizori se pregătesc să iasă din piaţă.

„În ultimele trei sau patru săptămâni, ca urmare a situaţiei financiare a unor furnizori, deja peste 50.000 de clienţi de gaze naturale au ajuns la furnizorii de ultimă instanţă şi până la sfârşitul lunii este posibil să apară… deja sunt semne de la doi furnizori că au probleme cu plata facturilor de transport şi echilibrare către Transgaz. Acest lucru ar însemna încă 9.000 de clienţi. Iarăşi, câteva semne îngrijorătoare de la un mare furnizor care are spre 20.000 de clienţi, deci până la sfârşitul lunii sau mijlocul lunii decembrie ar putea să apară 10.000, chiar 20.000-30.000 de clienţi care trebuie transferaţi la furnizorii de ultimă instanţă (FUI)”, a mai spus Nagy-Bege.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, avertizează că România nu-şi va putea acoperi consumul de gaze în februarie.

„Dacă ne uităm pe site-ul Transgaz, vedem că consumul de gaze în februarie a fost între 76 şi 78 de milioane de metri cubi pe zi în ultimii zece ani. Pe aceeaşi pagină, vedem că ce este rezervat pe aceeaşi lună înseamnă 46 de milioane, adică 32 de milioane de metri cubi nu există în acest moment rezervate. Dincolo de faptul că 41% dintr-o potenţială cerere pe luna februarie nu există, însumând toate capacităţile tehnice pe care le are în momentul de faţă disponibile Transgaz vedem că tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de vârf, care a fost prezent în ultimii zece ani în România, aşa cum arată datele Transgaz”, a susţinut Chisăliţă, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Citeşte şi: Lovitură pentru români în pragul iernii. ANRE: Alţi 30.000 de consumatori vor fi abandonaţi de furnizorii lor