Ro-Alert la Sinaia. O ursoaică a căzut într-o fosă şi şi-a ţinut puiul pe creştet pentru a-l proteja

A fost emis şi mesaj RO-ALERT, astfel încât cei prezenţi acolo sa fie informaţi despre misiunea aflată in desfăşurare.

22 iul. 2023, 14:12
Ro-Alert la Sinaia. O ursoaică a căzut într-o fosă şi şi-a ţinut puiul pe creştet pentru a-l proteja

O ursoaică a căzut cu puiul ei într-o fosă septică din Sinaia, cota 1400, pentru salvarea animalelor fiind angrenate forţe ale ISU Prahova. În încercarea de a-şi proteja puiul, ursoaica îl ţinea pe creştet.

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sinaia au intervenit sâmbătă de dimineaţă pentru salvarea unei ursoaice căzute împreună cu un pui într-o fosă septică din Sinaia, cota 1400. Au fost trimise la faţa locului o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD.

Alertă de urși la doar câțiva kilometri de București. Primăria Crevedia îi roagă pe cetățeni să anunțe dacă au fost atacați sau dacă le-au fost „omorâți sau răniți” cei dragi
Ursoaica era acoperită aproape complet de materiile din fosa septică, dar îşi ţinea pe creştet puiul, în încercarea de a-l salva. Animalul era agitat. „A fost solicitat sprijinul Jandarmeriei Montane, care a asigurat zona astfel încât turiştii să fie în siguranţă, iar lucrători din cadrul operatorului economic care administrează fondul cinegetic din zonă si-au adus şi aceştia aportul pentru ca această operaţiune să se încheie cu succes. Până la sosirea unui medic veterinar, pompierii au luat decizia de a coborî în fosă una dintre scările metalice din dotare, în încercarea de determina animalele să o folosească pentru a ieşi. Ceea ce au şi reuşit, mai întâi fiind evacuată ursoaica, ulterior şi puiul”, transmit reprezentanţii ISU Prahova.

În final, usroaica şi puiul ei au fost îndreptaţi spre zona de pădure, pentru a reveni în habitatul lor. A fost emis şi mesaj RO-ALERT, astfel încât cei prezenţi acolo sa fie informaţi despre misiunea aflată in desfăşurare.

Preşedintele CJ Harghita susţine că un bărbat din județ ar fi fost ucis de urs / ”Acel urs de mai multe zile este liber” / Poliţia face cercetări

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că un bărbat de 37 de ani, ar fi fost sfâşiat de urs în apropierea unui sat din comuna Mugeni, fiind găsite părţi din trupul său, Poliţia precizând că au fost găsite rămăşiţe ce par a fi umane şi că s-a declanşat o anchetă în acest sens, informează Agerpres.

Borboly Csaba a declarat presei că, din cele relatate de localnici, bărbatul a dispărut de două săptămâni iar atunci când a fost căutat, au fost găsite părţi din corpul său.

„Acum două zile se pare că a fost găsit un tânăr care a fost sfâşiat de urs pentru că mai multe părţi din corp în diverse părţi au fost găsite. Se pare că este vorba de un atac de urs şi problema mea principală este că autorităţile care investighează cazul n-au discutat cu nimeni, nici cu asociaţia de vânătoare din zonă. Acel urs de mai multe zile este liber, care a omorât acel tânăr de 37 de ani, sat Dobeni, comuna Mugeni. Tânărul mergea acolo de, acum, nu ştiu, două săptămâni, cum au zis localnicii, să construiască sau să reabiliteze casa de vacanţă (…)pe care o are acolo şi după două săptămâni n-au primit niciun semnal, au mers în căutarea lui şi l-au găsit aşa, sfâşiat. Eu încerc astăzi să iau legătura şi cu domnul ministru al Mediului, acest urs, dacă se adevereşte că este vorba de o sfâşiere, un omor de un urs, trebuie foarte repede identificat şi extras. Pentru că acel urs care deja a omorât un om, a atacat un om şi a şi mâncat din corp, cum au zis localnicii, deci se vede că o parte din corp a mâncat, deci trebuie cât mai repede să fie extras”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a criticat Guvernul că nu i-a măsuri suficiente, în timp ce oamenii sunt ucişi de urşi şi i-a propus ministrului Mediului să reloce exemplare de urs şi în alte regiuni din ţară, dar şi în ţările europene unde există zone muntoase.

Aceste informaţii au fost făcute publice şi pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Harghita, într-o înregistrare video acesta susţinând că, din ce a înţeles de la localnici, „poliţia încearcă să ţină sub tăcere toată această acţiune”.

Citește și: Locuitorii unor sate din Alba, terorizați de urși: ”Dorm cu vacile în grajd de frică să nu fie omorâte!”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, a precizat că au fost găsite rămăşiţe ce par a fi umane, care au fost trimise pentru expertizare, fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„La data de 19 iulie 2023 poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că în localitatea Mugeni, satul Dobeni, au fost găsite rămăşiţe ce par a fi de om. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au procedat la ridicarea acestor rămăşiţe, pe care le-au înaintat specialiştilor din cadrul Serviciului de Medicină Legală pentru expertiză. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonare a procurorilor, într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă”, a declarat Maria Plumbu, potrivit Agerpres.