Robert Cazanciuc se plânge de situaţia penitenciarelor româneşti: Unele sunt sub orice demnitate umană

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei a declarat, joi, că în unele penitenciare condiţiile de detenţie sunt ”sub limita demnităţii umane”. Ministrul a adăugat totodată că sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru.

05 mart. 2015, 12:44
Robert Cazanciuc se plânge de situaţia penitenciarelor româneşti: Unele sunt sub orice demnitate umană

Ministrul Justiţie, Robert Cazanciuc, care participă la o dezbatere publică privind găsirea unei soluţii pentru recuperarea prejudiciilor, a fost întrebat dacă va da curs invitaţiei Monicăi Iacob Ridzi de a vizita închisori din România pentru a constata condiţiile de detenţie.

Citeşte şi: Avocatul Poporului verifică condiţiile din ARESTUL POLIŢIEI. Victor Ciorbea: Discursul ELENEI UDREA a contat

Din păcate, foarte mulţi dintre oamenii care astăzi se află în situaţii dificile au avut ocazia ca foarte mulţi ani să facă ceva pentru sistem şi din păcate nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este, închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi, de foarte multe ori, este la limita demnităţii umane (…) Nu ştiu dacă ştiţi că în 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că aproape toate penitenciarele din România le-am văzut, ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Robert Cazanciuc.

Ministrul a precizat că resursele financiare pentru penitenciare sunt insuficiente. Acesta a declarat totuşi că singura formulă identificată pentru a soluţiona problema este finanţarea europeană.

”Sunt 7 state ale UE care sprijină demersul comun al României şi Italiei de a încerca să găsim finanţare europeană pentru această infrastructură de penitenciar. (…) Administraţia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevărat, nu foarte mult, dar pe soluţii punctuale”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Robert Cazanciuc: Cei de la Ministerul Finanţelor au o reticenţă în a avea dialog cu judecătorii şi procurorii

În plus, Robert Cazanciuc a precizat că este nevoie de o sumă uriaşă pentru a moderniza penitenciarele.

”Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul, potrivit standardelor europene, şi pentru a renova ceea ce avem, acolo unde se poate acest lucru, este nevoie de cel puţin un miliard de euro”, a mai declarat ministrul.

De asemenea, ministrul a spus că în ultimii trei ani efectivele de deţinuţi nu au crescut, fiind vorba în total de aproximativ 30.000 de persoane.