Roberta Metsola este noul preşedinte al Parlamentului European

Roberta Metsola va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualei legislaturi, până la constituirea un nou Parlament în urma alegerilor europene din 2024.

18 ian. 2022, 15:06
Roberta Metsola este noul preşedinte al Parlamentului European

Roberta Metsola a primit o majoritate absolută de 458 voturi din 690 voturi exprimate, dintre trei candidaţi. La începutul zilei de marţi, Kosma Złotowski (ECR, Polonia) şi-a retras candidatura.

Roberta Metsola va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualei legislaturi, până la constituirea un nou Parlament în urma alegerilor europene din 2024.

Roberta Metsola le-a devansat pe Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia) care a obţinut 101 voturi şi pe Sira Rego (Stânga, Spania) cu 57 de voturi. Totalul voturilor exprimate a fost de 690, din care voturi albe sau nule au fost 74. Majoritatea absolută necesară era de 309 voturi.

Pregătiri de război: Rusia şi-a evacuat o parte din personalul ambasadei din Ucraina
Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013 şi va fi cel mai tânăr preşedinte ales al PE. A fost aleasă prim-vicepreşedintă în noiembrie 2020 şi a fost preşedintă în exerciţiu a Parlamentului după decesul preşedintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022. Este a treia femeie preşedintă a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) şi Nicole Fontaine (1999-2002).

Adresându-se Parlamentului imediat după ce a fost aleasă, Roberta Metsola a declarat: „Primul lucru pe care aş dori să îl fac în calitate de preşedinte este să mă gândesc la moştenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa şi pentru noi, pentru acest Parlament. Îl voi omagia pe preşedintele David Sassoli susţinând întotdeauna Europa şi valorile noastre comune precum democraţia, demnitatea, justiţia, solidaritatea, egalitatea, statul de drept şi drepturile fundamentale”.

„Doresc ca oamenii să recapete un sentiment de convingere şi entuziasm pentru proiectul nostru. Dragi europeni, în următorii ani, oameni din întreaga Europă se vor uita către instituţia noastră pentru un model de urmat, în timp ce alţii vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice şi ale principiilor noastre europene. Trebuie să luptăm împotriva discursului anti-UE care se extinde atât de uşor şi atât de rapid. Dezinformarea şi informaţiile eronate, amplificate şi mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul şi soluţiile ieftine ale naţionalismului, autoritarismului, protecţionismului, izolaţionismului”, a adăugat aceasta.

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID în multe state din Europa. Amenzi costisitoare pentru cei care refuză
Preşedinta Metsola a mai subliniat că „Europa înseamnă exact contrariul. Este vorba despre modul în care toţi ne susţinem reciproc, apropiindu-ne unii de alţii. Este vorba despre a apăra cu toţii principiile părinţilor fondatori care ne-au condus de la cenuşa războiului şi a holocaustului la pace, la speranţă şi la prosperitate. În urmă cu douăzeci şi doi de ani, Nicole Fontaine a fost aleasă la douăzeci de ani după Simone Veil. Nu vor mai trece încă două decenii până ca următoarea femeie să se afle aici”, a declarat aceasta.