Robin Williams, CLOVNUL trist de la Hollywood

A făcut să râdă generaţii întregi cu 'Mrs Doubtfire', să viseze cu 'Dead Poets Society' şi a fost 'geniul genial' din 'Aladdin', însă Robin Williams a avut mereu un aer de tristeţe.

12 aug. 2014, 09:53
Robin Williams, CLOVNUL trist de la Hollywood

Filme precum ‘Good Morning Vietnam’ sau ‘Good Will Hunting‘, care i-a adus un Oscar, i-au creat portretul de cel mai trist clovn al Hollywood-ului, notează marţi EFE, citată de Agerpres.

Regretatul actor Christopher Reeve povestea că prima persoană care l-a făcut să râdă după ce a rămas paraplegic în urma căderii de pe cal a fost Robin Williams. Cei doi au fost colegi la Julliard School şi erau prieteni de-o viaţă. Când Reeve a fost internat la spital, Williams s-a deghizat într-un doctor rus venit să-i facă o colonoscopie.

Râsul, modul în care îşi ascundea lacrimile

Râsul era pentru el un mod de a-şi ascunde lacrimile, iar azi zvonurile de sinucidere se cern tragic în jurul morţii unuia dintre cei mai mari comici ai Hollywoodului. Robin Williams, născut la Chicago, în 1951, a ştiut de tânăr să îmbine geniul irezistibil şi o logoree fără pereche cu o viaţă personală presărată de slăbiciuni.

Înainte de a face saltul pe marele ecran a studiat Ştiinţe Politice, o pasiune la care nu a renunţat şi care l-a determinat să facă declaraţii acide la evenimentele publice, precum cea de la premierea filmului ‘The Final Cut’, la Berlin, când la conferinţa de presă a spus că ‘nu ştie de ce se caută arme chimice în Irak, când ar fi mai uşor să verifice facturile Pentagonului’.

Pe marele ecran a debutat mai târziu, dar a fost în stil mare, cu neuitatul rol din ‘Good Morning Vietnam‘ al regizorului Barry Levinson, care i-a adus prima nominalizare la Oscar. Reputaţia de actor s-a consolidat odată cu filmul ‘Dead Poets Society’ de Peter Weir, în care a jucat rolul unui profesor care îşi deschide sufletul în faţa elevilor săi.

Citeşte şi Lucruri mai puţin cunoscute despre Robin Williams

A urmat apoi ‘The Fisher King’, în care a evoluat sub îndrumarea idolului său de comedie Terry Gilliam (din trupa Monty Python), iar Disney s-a gândit la el pentru rolul geniului din ‘Aladdin’, un fabulos succes de casă. Interpretarea lui a fost atât de memorabilă încât s-a cerut a patra nominalizare la Oscar pentru cea mai bună ‘dublare’ a unui personaj de desene animate, potrivit Agerpres.

Ideal pentru rolul Peter Pan

Steven Spielberg a văzut în el actorul ideal pentru a interpreta un Peter Pan matur şi sătul de viaţă, care se întoarce în Neverland pentru a-şi rezolva problemele. ‘Mrs. Doubfire’, în care s-a transformat într-o minunată dădacă britanică pentru a petrece mai mult timp cu copiii săi, i-a adus un Glob de Aur şi recunoştinţa a milioane de spectatori. Premiul Oscar avea să vină la a patra sa nominalizare, în 1997, pentru rolul secundar din ‘Good Will Hunting‘. La ceremonia de decernare, Robin Williams a rămas pentru prima dată fără cuvinte în faţa ovaţiilor colegilor săi.

De atunci rolurile sale au fost minore, dar memorabile în filme ca ‘Night at the Museum’ sau ‘Happy Feet’. În 2006 a urmat o cură de dezintoxicare după ce şi-a recunoscut dependenţa de alcool, iar în 2009 a suferit probeleme cardiace. Se anunţase o continuare la ‘Mrs. Doubfire’ şi alta la ‘Night at the Museum’, iar noua lui căsnicie cu Susan Schneider era aparent stabilă.

Williams a avut o viaţă sentimentală oarecum haotică din care au rezultat trei copii din alte două căsnicii. ‘Viaţa îţi dă o mică scânteie de nebunie. Nu trebuie să o pierzi niciodată’, a spus odată actorul.