ROBOR atinge noi recorduri. Credite mai scumpe pentru români

ROBOR continuă să crească şi atinge luni noi recorduri. Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank, estimează că la finalul anului, dobânda de politică monetară ar putea ajunge la 5,5%. Acest lucru ar atrage după sine şi o majorare a ROBOR.

16 mai 2022, 11:18
ROBOR atinge noi recorduri. Credite mai scumpe pentru români

ROBOR  la trei luni a crescut la 5,52%, faţă de 5,50%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 7 martie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,71%, faţă de 5,65%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 11 martie 2013 şi până acum.

La începutul anului 2022, ROBOR 3m se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Analiză: Creditele în lei continuă creşterea. Specialiştii estimează un ROBOR de peste 7%. IRCC va urma acelaşi traseu

Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank, estimează că la finalul anului, dobânda de politică monetară ar putea ajunge la 5,5%. Acest lucru ar atrage după sine şi o majorare a ROBOR.

Economistul şef al ING Bank îşi motivează prognoza prin existenţa unei diferențe considerabile între ratele dobânzii cheie din România față de colegii săi CEE3 (Polonia, Republica Cehă și Ungaria).

Citeşte şi: Consilierul lui Mugur Isărescu, avertisment terifiant pentru români: „Ne vom îndrepta către impozite mai mari”

„Având în vedere că discuția despre natura tranzitorie a inflației este cu mult în urmă, asta sugerează că preocupările legate de creștere sunt un factor mai mare în spatele acestui diferențial. Cu toate acestea, câștigurile aparente ale acestei poziții politice ar putea, în opinia noastră, să fie mai mult decât compensate de percepția pieței că BNR este prea departe în urma curbei și va trebui să permită o ajustare rapidă mai mare la un moment dat”, arată Valentin Tătaru,, citat de Economica.net.

Citeşte şi: Experții Consiliului Fiscal avertizează: România, aproape de colaps. Ce s-ar putea întâmpla cu salariile

El precizează că există riscul ca în cazul în care celelalte bănci centrale CEE3 continuă ritmul majorărilor ratelor, BNR să fie obligată să le urmeze. Pe de altă parte, eventualele reduceri de dobândă în spațiul CEE3 sunt puțin probabil să fie urmate în România în următorii doi ani.

Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România, nu exclude posibilitatea ca dobânda cheie să ajung la 5%, fapt care ar putea duce şi inflaţie la 15%, mai sus decât prognoza maximă anunţată de BNR de 14,2% pentru luna iunie.

„Piaţa anticipa o inflaţie de 11%, dar ea a ajuns la  14%, condiţii în care o dobândă de politică monetară de 5% sau chiar mai mult nu este exclusă. În aceste condiţii,nu este exclus să avem o lărgire a intervalului între dobâînzile practicate de BNR pentru cele două facilităţi: de credit şi de depozit. În acest context, nu este exclus sa avem un ROBOR chiar de 7% până la finalul anului. În plus, majorarea ROBOR va fi uremată la un interval de 5-6 luni de majorarea IRCC, celălalt indice care stă la baza formării dobânzilor la credite”, a declarat Adrian Codirlaşu.