ROBOR scade după ce Mugur Isărescu a spus că „băncile au sărit calul”

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât miercuri la 8,06% pe an, de la 8,14% pe an, marți, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

10 aug. 2022, 11:53
ROBOR scade după ce Mugur Isărescu a spus că „băncile au sărit calul”

Scăderea ROBOR vine la numai o zi după ce guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a transmis în cadrul conferinței de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației, că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”.

Citește și Mugur Isărescu: Dobânzile se îndreaptă spre o zonă de normalitate, chiar dacă momentan sunt încă la jumătate faţă de nivelul inflaţiei

Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”, a spus Mugur Isărescu.

Acesta a explicat că şi pe pieţele valutare se întâmplă acest lucru, dar şi pe pieţele monetare sau la bursă. Guvernatorul a declarat că acum am asistat la un overshoot.

În aceste condiţii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale.

Isărescu a declarat că „speră şi crede” că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Citește și Mugur Isărescu aduce vești proaste pentru români: Dacă nu era schema de compensare la utilități, inflația sărea de 20%