ROMÂNĂ BAC 2016 edu.ro. Prima probă de foc a bacalaureatului, emoţii mari pentru absolvenţii clasei a XII-a

ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016.Peste 137.000 de liceeni încep luni probele scrise la examenul de bacalaureat. Prima testare este la limba și literatura română. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

04 iul. 2016, 05:25
ROMÂNĂ BAC 2016 edu.ro. Prima probă de foc a bacalaureatului, emoţii mari pentru absolvenţii clasei a XII-a

ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni 4 iulie, cu testul de Limba si literatura româna (proba E)a). 

Marti, 5 iulie, se va desfasura proba de Limba si literatura materna (proba E)b), iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie si Matematica. Ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii (proba E)d), este programata vineri, 8 iulie. În functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.

VEZI: Ce nu ai voie să faci în timpul examenului şi ce faci dacă greşeşti

Pentru sustinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidati din toate promotiile. La proba E)b) – Limba si literatura materna sunt asteptati peste 7.200 de candidati care-si vor redacta tezele într-una din urmatoarele limbi: maghiara, germana, ucraineana, sârba, slovaca, turca, italiana si croata.

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 12 iulie (pâna la ora 16.00). În aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi facute publice în data de 16 iulie.

BACALAUREAT 2016. Accesul candidatilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în sali cu manuale, dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
calcul/comunicare.

De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi în aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosita este doar cea distribuita de asistenti.

BACALAUREAT 2016. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

a) sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale

b) sustinerea tuturor probele scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

În calitate de presedinte al Comisiei Nationale de Bacalaureat, Secretarul de stat pentru învatamânt preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a sustinut astazi, 3 iulie, o videoconferinta cu membrii comisiilor judetene, cu presedintii centrelor de examen si cei ai centrelor zonale de evaluare, masura organizatorica în premiera. În cadrul instruirii s-a pus accentul pe pregatirea elementelor care sa asigure un cadru corect si exigent de desfasurare a examenului si care, în egala masura, sa ofere elevilor posibilitatea de a-si pune in valoare cunostintele acumulate.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 pâna în 22 iulie. În 16-17 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna si evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna, în 17-19 august – evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala si în 18-19 august – evaluarea competentelor digitale.

Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba si literatura româna, urmata în 23 august de limba si literatura materna, 24 august – proba obligatorie a profilului si 26 august – proba la alegere a profilului si specializarii. Primele rezultate vor fi afisate în 29 august, pâna la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse între orele 16.00 si 20.00. În 30-31 august vor fi solutionate contestatiile, iar în 1 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

BACALAUREAT 2016. Conditii de desfasurare a examenului

Bacalaureatul din 2016 se desfasoara în conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului – 2011, aprobata prin ordinul ministrului Educatiei nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidatii sustin examenul de bacalaureat în cele doua sesiuni din 2013 ramâne cea aprobata în 2010 prin ordinul ministrului Educatiei.

Comisiile de bacalaureat judetene si cea a municipiului Bucuresti trebuie sa asigure camere de supraveghere audio-video în salile în care se desfasoara probele examenului, în salile în care se descarca si se multiplica subiectele, precum si în salile în care se preiau si se depoziteaza lucrarile scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrarile audio-video din salile de examen, dupa încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda, ori în cazul în care exista sesizari, verificarea se va face pentru înregistrarile din toate salile de examen din unitatea de învatamânt respectiva.

Daca se constata existenta unor nereguli, fraude sau tentative de frauda, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat masurile necesare, care pot merge pâna la eliminarea candidatilor din examen.

Lucrarile scrise ale candidatilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judete decât cele în care se sustine examenul, prin decizie a Comisiei Nationale de Bacalaureat. Transportul lucrarilor scrise dintr-un judet în cel desemnat si aducerea lor înapoi, precum si consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obtinute de candidati se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Nationala de Bacalaureat.

Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidatilor le este interzis sa intre în salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete, acestea urmând sa fie lasate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte în sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti în examen.

De asemenea, candidatii nu pot intra în sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, însemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidati sau cu persoane din exterior.

Candidatii care încalca aceste reguli vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acestia nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.