Români decedaţi în ţări din UE: Statul român ar putea deconta repatrierea acestora

Doi deputaţi din PMP au depus, la Senat, un proiect legislativ prin care statul român ar putea deconta procedurile de repatriere pentru cetăţenii români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile iniţiativei se vor aplica cetăţenilor cu venituri care nu depăşesc un salariu mediu net.

14 apr. 2019, 08:08
Români decedaţi în ţări din UE: Statul român ar putea deconta repatrierea acestora

Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE, la cererea familiei, informează auorităţile române.

Prevederile prezentei legi se aplică doar cetăţenilor români care înregistrează venituri care nu depăşesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul de Statistică la momentul decesului.

Citeşte şi Veşti proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă de fapt cu ultimele modificări din Legea Pensiilor

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor redacta mormele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi, în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, arată propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE.

Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.