Români înşelaţi cu produse de proastă calitate. Ce a descoperit Protecţia Consumatorilor în supermarketuri

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a comparat, vineri, produse alimentare asemănătoare vândute de acelaşi hipermarket în România şi în Franţa, pentru a demonstra astfel practicarea unui dublu standard de calitate de către reţelele comerciale multinaţionale.

24 mai 2019, 15:09
Români înşelaţi cu produse de proastă calitate. Ce a descoperit Protecţia Consumatorilor în supermarketuri

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a arătat că eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre comercializat în România indică un conţinut de grăsimi vegetale, în timp ce eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre vândut în Franţa de acelaşi comerciant indică un conţinut de produs lactat. Produsele comparate erau din acelaşi brand, Petit-Beurre, dar din sortimente diferite.

Preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, a respins posibilitatea ca diferenţa semnificativă de preţ dintre cele două produse să fie motivul determinant al conţinutului diferit al acestora. Preşedintele ANPC a susţinut că există un dublu standard de calitate utilizat de comerciant pe cele două pieţe, prin faptul că ambele produse sunt vândute sub acelaşi brand – Petit-Beurre.

De asemenea, directorul general al ANPC a comparat un croissant cu caise vândut de un supermarket în România, cu acelaşi croissant vândut în Franţa de acelaşi supermarket. Potrivit etichetelor, croissantul comercializat în România are piure de caise cu o concentraţie de caise în proporţie de 2%, iar croissantul vândut în Franţa include piure de caise cu o concentraţie de caise de 35%. Şi în cazul acestei comparaţii, conducerea ANPC a susţinut că preţul este irelevant şi că reţeaua de retail practică un standard diferit de calitate în România comparativ cu pieţele din Europa de Vest.

În context, Marius Pîrvu a acuzat marile reţele comerciale prezente în România de practicarea unui dublu standard în ceea ce priveşte calitatea.

„Există o legislaţie europeană, Regulamentul 1169, pe care ei ar trebui să îl respecte. Din nefericire, ei găsesc anumite posibilităţi şi fac astfel de lucruri. Ei consideră că sunt două produse diferite”, a acuzat Marius Pîrvu.

Acesta a subliniat că el, personal, „are o problemă” cu importurile de proastă calitate.

„Tot timpul am considerat că mediul de afaceri trebuie să fie un partener pentru noi, autorităţile. Dar când eu, cel puţin de un an de zile, constat că media celor sancţionaţi rămâne constantă, înseamnă că chiar avem o problemă, adică trebuie cumva să găsim soluţia, am parcurs toate etapele necesare vizavi de ceea ce înseamnă parteneriatul cu agentul economic. Unii răspund, dar eu personal am o problemă, o spun public, cu ceea ce vine din import de proastă calitate”, a afirmat preşedintele ANPC.

El consideră că producătorii români au fost dezechilibraţi de comercianţii vest-europeni.

„Nu contest, sunt şi producători români care încalcă legislaţia. Dar eu cred că ei au fost puşi într-un dezechilibru major când au intrat în competiţie cu ceea ce înseamnă un operator economic din afară”, a afirmat Pîrvu.

Preşedintele ANPC a avertizat că inspectorii pentru protecţia consumatorilor nu vor ezita să închidă mari magazine, în cazul în care acestea nu vor respecta prevederile legale.

„Am avut discuţii, cred că lunar, cu asociaţia marilor retaileri. Din nefericire, constat că nu se schimbă lucruri şi atunci trebuie să le schimbăm noi. Feed-back-ul meu este să modific legislaţia. Am închis şi mari magazine, vom continua să închidem dacă nu respectă prevederile legale, şi toate acestea nu ca să speriem mediul de afaceri, dar nu putem sta cu mâinile în sân şi să ne uităm că importul ne sufocă, produsele proaste ne sufocă şi noi să nu luăm nici o măsură”, a încheiat Marius Pîrvu.