România a avut luni cel mai mare preţ la energie, conform pieţei pentru ziua următoare (PZU)

Piața pentru ziua următoare (PZU) din România, alături de cea din Bulgaria, cu care este cuplată fizic, înregistrează astăzi cele mai ridicate prețuri medii zilnice la energie din Europa, de 239,76 euro/MWh, în creștere cu peste 52,6% față de prețul realizat în ziua precedentă.

16 mai 2022, 20:53
România a avut luni cel mai mare preţ la energie, conform pieţei pentru ziua următoare (PZU)

Prețul mediu înregistrat pe PZU de la începutul acestei luni este cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din Europa la energie, niveluri superioare fiind raportate la alte 4 state din regiune, ceea ce arată un dezechilibru între cererea și oferta zonală.

PZU este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare, se explică într-o analiză realizată de Profit.ro. Furnizorii achiziționează de pe această piață diferența de energie necesară alimentării consumatorilor finali, care n-a fost achiziționată prin contracte la termen.

Prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 1,186 lei/KWh, este de aproximativ 5 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege.

Citeşte şi: Economia României „duduie” cu frâna trasă. Creştere economică de 2,6% în 2022 şi 3,6% în 2023, de la 5,9% în 2021

Prețuri PZU pentru energia cu livrare în ziua de luni similare ce cel din România și Bulgaria, de peste 235 euro/MWh, se mai înregistrează doar în Grecia, Italia și Ungaria. La polul opus se află Suedia, cu un preț de 71,43 euro/MWh, și Norvegia, cu unul de 93 euro/MWh.

PZU în UE

România importă luni energie în majoritatea intervalelor orare atât din Ungaria, cât și din Bulgaria, țări cu care este cuplată fizic. De altfel, de la începutul lunii, media prețurilor zilnice PZU a fost în România de 210,99 euro/MWh. Doar 4 state europene, Italia (233 euro/MWh), Grecia (229 euro/MWh), Serbia (212,84 euro/MWh) și Ungaria (212,66 euro/MWh), au înregistrat o medie lunară a prețurilor PZU peste cea din România și Bulgaria (tot 210,99 euro/MWh).

Nu mai puțin de 14 state europene au înregistrat o medie a prețului zilnic PZU situată sub 200 de euro/MWh în luna mai. În topul mediilor anuale înregistrate pe piețele PZU, România se situează pe locul 12, cu o medie de 208,37 euro/MWh înregistrată de la începutul acestui an. Pe 8 mai, Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată. În prezent, producția de energie nucleară se situează la jumătatea celei normale, de doar 700 MW. Potrivit datelor Transelectrica, unitatea 1 de la Cernavodă va redeveni funcțională de-abia pe 24 iunie. În plus, o unitate de la Porțile de Fier funcționează deja la o putere redusă de 100 MW (de la 194 MW), din “cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei”.

Citeşte şi: Analiză: Creditele în lei continuă creşterea. Specialiştii estimează un ROBOR de peste 7%. IRCC va urma acelaşi traseu