România a înregistrat, în martie, cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul din UE

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 13,4%, în martie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele prezentate, marţi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

06 mai 2014, 11:40
România a înregistrat, în martie, cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul din UE

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9%, iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 1,6%, scrie Agerpres.

Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,3%, iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,1%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (13,4%), Luxemburg (12,1%) şi Ungaria (8,4%), iar singurele scăderi au fost în Malta (2%), Finlanda (1,3%), Slovenia (1,1%) şi Spania (0,6%).

În martie 2014, comparativ cu februarie, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,3% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează pe primele locuri în UE cu o creştere de 2,2%, fiind devansată doar de Estonia şi Letonia (ambele cu 2,8%) şi Franţa (2,3%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia (1,7%), Austria (0,9%), Germania, Irlanda şi Slovenia (0,7%).

Potrivit Eurostat, în UE, vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un declin de 0,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 0,7%.